V Olomouckém kraji bylo dosud testováno na nákazu koronavirem 383 lidí

18. březen 2020

V celém Olomouckém kraji byly dosud provedeny odběry na nákazu koronavirem u 383 lidí, což je oproti pondělním údajům rozdíl pouze 15 osob. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů olomoucké krajské hygienické stanice.

V celém Olomouckém kraji bylo dosud provedeno odběrů na nákazu koronavirem u 383 lidí, což je oproti pondělním údajům rozdíl pouze 15 osob. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů olomoucké krajské hygienické stanice. V úterý stanice údaj neaktualizovala, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) pouze uvedl, že žádný nový pozitivní případ nepřibyl. V kraji tak stále zůstává 38 potvrzených případů onemocnění. V pondělí byla uzavřena kvůli šíření koronaviru oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, což zahrnuje zhruba 24.000 obyvatel.

Seznam laboratoří, které testují na nový koronavirus

Hygienici ani olomoucký hejtman po zveřejnění údajů, že nepřibyl žádný nový nakažený, počet testovaných dosud neuvedli. Na stovku dotazů na toto téma nereagoval ani hejtman Okleštěk na svém profilu na sociální síti. Na stránkách hygienické stanice zůstalo od pondělka číslo 368, dnes ráno hygiena po dotazu ČTK údaj aktualizovala. „Odběry biologického materiálu na test Covid-19 byly provedeny celkem u 383 osob. Testy, které doposud proběhly, byly v 38 případech pozitivní,“ uvedli hygienici.

Proč je počet odběrů a testovaných tak nízký, dosud nikdo neobjasnil. „Krajská hygienická stanice každý den indikuje odběry k testování, počet provedených odběrů závisí na kapacitních možnostech subjektu zajišťujících jejich realizaci,“ vzkázala ČTK bez bližšího vysvětlení prostřednictvím SMS zprávy ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová.

V kraji tedy zůstává 38 potvrzených nemocných, z toho 31 v zavřené oblasti. Celkem 13 z nich je obvodu Litovle, 18 z Uničova, dva případy hlásí Olomouc a po jednom obvod Hranic, Prostějova, Šternberka, Šumperka a Zábřehu.

autoři: Martin Dostál , tos | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související