V Olomouckém kraji meziročně přibylo střetů aut se zvěří. Které lokality patři k nejrizikovějším?

16. květen 2022

Zvýšený počet dopravních nehod kvůli srážkám se zvěří evidují policisté v Česku. Například v Olomouckém kraji jich od loňského října do konce března zaznamenali 566. O zhruba 150 víc než za stejné období v přechozím roce. Mezi nejrizikovější úseky v kraji patří silnice na Jesenicku a na Přerovsku v oblasti Záhoří.

„Tam u toho lesíku, který je zatím neobsetý, je tráva a už teď tam vidíme pást se několik srnek,“ ukazuje myslivecký hospodář Emil Skácel, který stojí mezi poli na cestě třetí třídy, jež spojuje Býškovice s Rakovem.

„Je to tu taková lokalita, kde se zvěř opravdu hodně zdržuje, protože je to víceméně klidová oblast. Když je tu potom ale řepka, zvěř přechází. Co se týká provozu, je to hrozně nebezpečné. Šofér musí ve velmi krátké době reagovat na případný pohyb zvěře,“ uvádí Skácel.

Jen od začátku roku policisté u Býškovic evidují tři případy střetů se zvěří. Naštěstí se obešly bez vážnějších zranění. Nezávislý starosta Ladislav Lesák se proto situaci rozhodl řešit. V okolí obce chce nechat instalovat dopravní značky, které na nebezpečí řidiče upozorní.

„Určitě by bylo výhodné umístění dopravní značky ‚pozor zvěř‘ tam, kde ke střetům se zvěří dochází. To jsou právě úseky na komunikaci druhé třídy mezí městy Hranice a Bystřice pod Hostýnem,“ říká starosta Býškovic.

Nejčastější chyba? Strutí volantu

Rizikových úseků zná Miroslav Charouz koordinátor olomouckého Besipu v kraji stovky. Zvlášť nyní, kdy silnice lemují pole s rostoucím obilím a řepkou. „Tím, že je ten porost poměrně vzrostlý, tak i ta dospělá srnka se v tom docela dobře schová. A když vyběhne, tak řidič má šanci reagovat pouze v tom úseku, kde je například vysekaná tráva v příkopě. Nejčastější chybou je, že řidič, který se lekne, strhne volant,“ upozorňuje Charouz.

Podle Charouze by řidiči měli s nečekaným vstupem zvířete do vozovky vždy podvědomě počítat. Doporučuje proto v lesních úsecích i polích ubrat plyn a být maximálně pozorný.

autor: kra
Spustit audio

Související