V Olomouckém kraji na dodržování nového vládního nařízení dohlíží 250 policistů. Hlídky posílí vojáci i celníci

2. březen 2021

Do práce, k lékaři nebo na úřad. To jsou hlavní výjimky, díky kterým je možné nerespekovat vládní nařízení ohledně zákazu pohybu mezi okresy. Na jeho dodržování dohlíží v Olomouckém kraji zhruba 250 policistů. Kontrolují hlavně frekventované silniční tahy, ale narazit na ně můžete i na cestách nižších tříd.

Doklady, potvrzení od zaměstnavatele nebo čestné prohlášení z webu ministerstva vnitra. To jsou dokumenty, které teď policisty hlídající pohyb mezi okresy zajímají. Pana Martina hlídka zastavila v místní části Mohelnice Libivá. Vše potřebné měl nachystáno. „Od zaměstnavatele máme potvrzení. Jedu z Prostějova do Mohelnice, z Mohelnice do Zábřehu, ze Zábřehu do Šumperka, ze Šumperka do Jeseníku. Máme toho moc,“ popisuje Martin.

První den kontrol byli policisté většinou benevolentní. Počítali totiž s tím, že řada lidí během víkendu neměla možnost obstarat si potvrzení od zaměstnavatele. Rychle musel zareagovat například strojírenský závod Unex v Uničově. I sem mnoho pracovníků přijíždí z jiných okresů. „Největší část potvrzení jsme prostřednictvím nejbližších nadřízených, tedy jednotlivých vedoucích, jsme zaměstnancům vydali v pondělí. Zároveň jsme v pondělí ráno nezaznamenali žádné zdržení nebo problémy či omezení provozu z důvodu policejních kontrol,“ potvrzuje mluvčí závodu Boris Keka.

V dalších dnech už ale lidem za porušování omezení pohybu hrozí i sankce. „Kontroly probíhají a budou probíhat nejen na hranicích okresů, ale policisté namátkově kontrolují i cestující vlakovými a autobusovými spoji mimo okresy,“ upozorňuje policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Během týdne taky začne policistům s kontrolami v Olomouckém kraji pomáhat asi 400 vojáků a 20 celníků.

Spustit audio