V Olomouckém kraji přibylo nakažených covidem. Naočkujte se, apelují zdravotníci hlavně na rizikové pacienty

13. prosinec 2022 08:48

Obyvatelé Olomouckého kraje mají malý zájem o očkování proti onemocnění covid-19. Například minulý týden si přišlo pro posilující dávku vakcíny zhruba 700 lidí. V regionu přitom začalo přibývat nakažených koronavirem. Větší zájem o očkování má podpořit putovní výstava ministerstva zdravotnictví. V olomoucké fakultní nemocnici ji v pondělí zahájil ministr Vlastimil Válek z TOP 09.

„V Olomouckém kraji v posledním období – řekněme zhruba měsíce – je vidět výrazný pokles zájmu o očkování,“ informuje krajská koordinátorka očkování proti covidu Jarmila Kohoutová.

„V průběhu měsíce října se týdenní počet očkovaných v Olomouckém kraji pohyboval kolem 3000 až 3300 osob. V poslední době je ten pokles výrazný. Ty počty jdou od zhruba 1800 naočkovaných osob týdně až po 710, kdy se očkovalo v minulém týdnu,“ dodává Kohoutová.

Kampaň by měla zvýšit zájem o očkování

Větší zájem o očkování má vzbudit kampaň ministerstva zdravotnictví. Má ji podpořit putovní výstava, která je nyní před očkovacím centrem olomoucké fakultní nemocnice. Cílí především na rizikové skupiny. „Riziková skupina je senior, který má řekněme nad 60, 65. Je to člověk, který má další onemocnění – obezitu, cukrovku, poruchy imunity, onkologické onemocnění. Ale týká se to i těch, co o tyto lidi pečují, protože pokud oni by je nakazili, tak to samozřejmě může vést k smrtelnému průběhu toho onemocnění,“ zdůrazňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek za koalici SPOLU.

Kampaň poběží po celou zimu, kdy podle Válka hrozí vyšší míra nákazy covidem. A potvrzují to i čísla krajských hygieniků. „Oproti předcházejícímu týdnu sledujeme nárůst počtu nových případů, a to konkrétně o 33 % v porovnání s předchozím týdnem. Nejvyšší záchyt máme aktuálně v okrese Olomouc a Přerov a nejméně potom v okresech Šumperk a Jeseník,“ tvrdí mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Nejvíce nemocných je mezi dospělými v produktivním věku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio