V Olomouckém kraji přibývá přírodních biotopů. Slouží ke koupání, ale taky zadržují vodu v krajině

20. květen 2019

Místo betonových bazénů víceúčelové přírodní biotopy. Tímto směrem se vydávají mnohé obce v Olomouckém kraji. Starostové si od přírodních koupališť slibují, že zadrží vodu v krajině a zlepší životní podmínky drobných živočichů. Jeden z biotopů dělníci dokončují v Laškově na Prostějovsku.

S nezávislým starostou Laškova na Prostějovsku Ladislavem Jedličkou vstupujeme za bránu areálu, kde obec právě dokončuje stavbu přírodního koupacího biotopu. „Kdysi tady byl rybník, za minulého režimu tady bylo koupaliště a to chátralo,“ popisuje Jedlička.

Nebezpečné betonové torzo bývalého bazénu se obec rozhodla zlikvidovat a místo toho postavit koupací biotop. Práce trvaly dva roky, teď už zbývá jen přírodní koupaliště dovybavit a otevřít.

„Pod námi to jde do té biologické části, ze dna se odčerpává sem a tady by kořeny rostlin měly vodu dočišťovat,“ ukazuje mi starosta. Od biotopu si obec mimojiné slibuje i to, že lidé budou méně napouštět bazény. Přímo boj se suchem pak zmiňuje starosta další z obcí, která si v loňském roce postavila biotop. V Otaslavicích na Prostějovsku jej otevřeli loni v létě.

„Jsem přesvědčen o tom, že jakákoli vodní plocha, tůň, rybník nebo biotop zadrží vodu v krajině a je přínosem,“ říká nezávislý starosta Marek Hýbl s tím, že vodní plochu obec umístila schválně k lesu.

Podobná koupaliště plánují i další obce v regionu. Je mezi nimi například Skalka, kde také řeší, co se starým betonovým bazénem. Žádat o peníze můžou obce kromě státu také Olomoucký kraj.

„Olomoucký kraj každoročně vyhlašuje program, z něhož mohou obce čerpat peníze právě na stavbu biotopů, ochranu zdrojů pitné vody, zakládání nových retenčních prostorů nebo třeba suchých poldrů,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. Například Otaslavice na stavbu získaly od kraje dva miliony korun.

autor: tas
Spustit audio