V Olomouckém kraji přibývá zájemců o očkování proti koronaviru

9. listopad 2021

V Olomouckém kraji přibývá zájemců o vakcíny proti covidu. Do očkovacích center míří především starší generace pro posilující třetí dávku. Ve větší míře ale chodí i zájemci k prvnímu očkování, zejména z řad mladých. Pro vakcínu si lidé můžou chodit i k některým praktikům, do svých ordinaci si ji objednalo zhruba 150 lékařů z kraje.

„První listopadový týden byl zájem o očkování vyšší zhruba o 800 denně oproti poslednímu týdnu v říjnu,“ srovnává při pohledu do excelové tabulky vykázaných očkování Jarmila Kohoutová, která je krajskou koordinátorkou vakcinace proti covidu.

Čtěte také

V průměru nyní zdravotníci v očkovacích centrech v kraji podle ní naočkují ve všední den zhruba 2300 lidí. „Narostl počet zájemců o první dávky nebo jednodávkovou vakcínu a tam ten počet vychází kolem 400 osob na den v rámci kraje. Největší zájem je ve skupině 12 až 34 let,“ dodává Kohoutová.

Více zájemců o vakcínu mají i v očkovacím centru olomoucké vojenské nemocnice. A to v podstatě od momentu, kdy se až na výjimky zpoplatnily testy. Kvůli většímu náporu se proto na místě posílil personál. „Roste zájem o první dávky, ale gró toho všeho tvoří třetí dávky – to jsou stovky lidí,“ říká zdravotní sestra Helena Šmakalová.

Na očkování do vojenské nemocnice dorazil i třicetiletý Martin. Přivedly ho pragmatické důvody. „Kvůli omezením, abych mohl normálně fungovat,“ říká.

Stoupá i zapojení praktiků

Do očkování se v kraji nyní ve větším zapojují praktičtí lékaři, od konce října si totiž mohou vakcínu od firmy Pfizer a BioNTech objednávat přímo do svých ordinací. Během těchto dvou týdnů distribuční firma v regionu rozvedla 114 lékařům 11 tisíc dávek vakcín.

„Tato čísla – jen pro srovnání – odpovídají předchozím čtyřem měsícům v distribuci covidových vakcín. Stále přijímáme nové objednávky od lékařů, denně to je kolem deseti ordinací,“ vysvětluje mediální zástupce distribuční firmy Avenier Martin Nesrsta.

Dalších 35 doktorů na doručení vakcín nyní čeká.

Spustit audio