V Olomouckém kraji se množí krádeže kol

30. květen 2011

Během letošního roku už odcizili zloději v Olomouckém kraji kola v celkové hodnotě více než 1,3 milionu korun. Podle policistů v porovnání s loňským rokem je počet těchto krádeží vyšší. Nabádají proto majitele, aby si svá kola více zabezpečili.

Za poslední čtyři měsíce letošního roku pachatelé odcizili v Olomouckém kraji 87 jízdních kol. Za stejné období minulého roku zloději odcizili na tomto území 71 kol a způsobili škodu za 1,2 milionu korun.

Podle policistů se pachatelé soustředí na dražší kola. Ze statistik vyplývá, že hodnota jednoho odcizeného kola se pohybuje kolem 15.000 korun. Jde o kola, která se dají dobře zpeněžit, mohou skončit v zastavárně. Pachatelé je mohou také rozebrat na náhradní díly a prodávat v jiném městě.

Majitelé kol mohou policistům při pátrání pomoci i tím, že si po zakoupení jízdního kola uschovají lístek s jeho identifikačním číslem a pořídí si i jeho fotografii. Existuje databáze odcizených věcí. Když policista někoho na kole zastaví a zkontroluje identifikační číslo, může se mu v databázi objevit jako odcizená věc.

Policisté nabádají majitele dražších kol, aby nenechávali svá kola na odlehlých místech zejména ve večerních hodinách. Kola by měli také připoutat k pevné překážce zámkem z kvalitního materiálu, který zloděj nemůže rychle a nepozorovaně překonat.

autor: kor
Spustit audio