V Olomouckém kraji se pohybuje skupina podvodníků, která nelegálně vybírá peníze na neslyšící

28. říjen 2017

Vylákat z lidí peníze se snaží skupina podvodníků, která se vydává za hluchoněmé. Nepovolená sbírka na neslyšící se rozšířila po celé republice. V posledních dnech se vrátila i do Olomouckého kraje.

„Při východu z hlavního vlakového nádraží v Olomouci jsem potkal slečnu, která se mě snažila zastavit a ukazovala mi papír. Podle anglického popisu šlo o sbírku na neslyšící. Už tam bylo podepsáno asi pět, možná osm lidí, bylo tam jejich jméno, datum narození a finanční dary, které poskytli pravděpodobně této slečně,“ popisuje své zkušenosti pan Zdeněk z Olomouce. „Nereagoval jsem na ni nijak, šel jsem od té slečny dál,“ dodává.

S podvodníky se opakovaně setkávají obyvatelé měst po celé republice. Podle Petra Šafránka z Oblastní unie neslyšících Olomouc, se falešná sbírka nejčastěji vrací těsně před Vánocemi. „Oznamujeme občanům, že se v Olomouci vyskytli podvodníci, kteří se opakovaně snaží od kolemjdoucích vylákat finanční prostředky na podporu osob se sluchovým postižením. Oblastní unie neslyšících Olomouc vyzývá občany k obezřetnosti a opatrnosti,“ uvedl Šafránek.

Povolené sbírky musí mít zapečetěnou kasičku

Sbírky povolují krajští úředníci. Charitativní organizace vybírající peníze musí ze zákona splňovat mnoho požadavků, musí mít například zapečetěnou kasičku. Některé další vyjmenovává Eva Knajblová z olomouckého krajského úřadu: „Například číslo účtu a název banky, určení výše příspěvku při prodeji předmětů a podobně. Veřejná sbírka Národní sdružení pro neslyšící a tělesně postižné lidi a chudé děti není našim úřadem evidována.“

Nelegální sbírkou se zabývají i policisté v Olomouckém kraji. Podvodníky zaznamenali nejen v Olomouci, ale i v Prostějově a Jeseníku. „Oznámení obdobného charakteru jsme zaznamenali. Poznatky v současné době prověřujeme a zjišťujeme, zda případně nedošlo ke spáchání protiprávního jednání,“ říká mluvčí olomoucké police Irena Urbánková.

Potrestání podvodníků bývá velmi složité. Z místa totiž většinou utečou ještě před příjezdem policie. Často také způsobí škodu menší než 5 tisíc korun, a v tom případě nejde o trestný čin.

Spustit audio