V Olomouckém kraji si lidé od června připlatí v linkové dopravě. Důvodem jsou nejen vyšší náklady

26. květen 2022

O koruny v případě běžné jízdenky, o stokoruny při koupi časových kuponů zdraží od 1. června linková doprava v Olomouckém kraji. Důvodem jsou vyšší náklady na zajištění dopravní obslužnosti i úbytek cestujících. Krajský koordinátor dopravy ke zdražení jízdného přistoupil po deseti letech.

Ceny jízdenek, na které byli cestující veřejnou linkovou dopravou v Olomouckém kraji dlouhé roky zvyklí, se od června změní. Podle Kateřiny Suchánkové, ředitelky Krajského koordinátora dopravy, vzroste cena jízdenek v průměru o 15 procent.

„Naposledy se zdražovalo v roce 2012 a samozřejmě musíme reagovat na neustálý nárůst nákladů. Je to také reakce na propad výnosů, a to z důvodu covidu, kdy nám cestující přestali jezdit veřejnou dopravou,“ uvádí Suchánková.

„Cestujícím doporučuji, aby se zabývali spíše těmi dlouhodobějšími jízdenkami, jako jsou týdenní, měsíční a další.“ 
Kateřina Suchánková, ředitelka Krajského koordinátora dopravy

Podle Suchánkové se tak v ceně odráží nejen úbytek cestujících, ale také to, že se dopravci potýkají s prudkým růstem cen pohonných hmot, energií a mezd. Jízdenky na kratší vzdálenosti zdraží o několik korun. Lidé, kteří veřejnou dopravou cestují pravidelně, si za roční kupón připlatí stovky korun.

„Cestujícím doporučuji, aby se zabývali spíše těmi dlouhodobějšími jízdenkami, jako jsou týdenní, měsíční a další, než nákupem jednotlivých jízdních dokladů, protože takto mohou více ušetřit,“ zmiňuje ředitelka Krajského koordinátora dopravy.

V Olomouci ani Prostějově se zdražovat nebude

Například cena jízdenky na příměstskou dopravu s návazností na zónu 71 olomoucké MHD v případě jedné projeté zóny se z dosavadních 25 zvýší na 28 korun. Přímo v Olomouci zdražení jízdného neplánují.

„U nás se bude trochu měnit jízdné na automatech, ale to z toho důvodu, že se mění IDSOK zóny, co jsou mimo město, ale přímo v Olomouci, tedy zóna 71, zůstává jízdné stejné a do konce roku se nepředpokládá, že by se na tom cokoliv měnilo,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová.

Také v Prostějově podle vedení města zatím se zdražením městské hromadné dopravy nepočítají.

autor: tas
Spustit audio