V Olomouckém kraji už funguje deset evropských středisek

17. duben 2003

ŠUMPERK - Jubilejní desáté evropské informační středisko dnes slavnostně otevřel hejtman Jan Březina v Šumperku. Úkolem evropských center je objektivně informovat občany o kladech i záporech vstupu země do Evropské unie...

"Evropská informační střediska považuji za velice užitečná. Věřím, že svou funkci nebudou plnit jen před naším vstupem do EU, ale i po něm. A to jak ve vztahu k veřejnosti, tak podnikatelskému sektoru," řekl ČTK hejtman.

Podle Březiny nabývají centra v těchto dnech na aktuálnosti. Soudí to z podpisu smlouvy o přistoupení Česka k Evropské unii. Dokument podepsali ve středu v Aténách prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla. O vstupu do unie však definitivně rozhodnou čeští občané v červnovém referendu.

V Olomouckém kraji zakládají evropská informační střediska Univerzita Palackého, krajská samospráva, magistrát a konzultační společnost Edukol. Od předloňského roku společně provozují regionální evropské informační středisko v Olomouci. Městská a mikroregionální evropská centra fungují například v Přerově, Jeseníku, Hranicích, Šternberku či Hustopečích nad Bečvou.

Hlavním cílem informačních středisek je umožnit občanům přímo v místě jejich bydliště přístup k objektivním informacím o tom, co vstup ČR do EU bude znamenat, zejména jak se dotkne života obyčejných lidí. Informace by měly občanům sloužit jako podklad pro kvalifikované rozhodnutí, jak hlasovat v referendu.

zdroj: ČTK
Spustit audio