V Olomouckém kraji už hoří Betlémské světlo. Do regionu ho přivezli v neděli skauti

17. prosinec 2018

Už po třicáté přivezli skauti Betlémské světlo do Česka. Konkrétně do Olomouce s ním dorazili nedělním ranním vlakem z Brna.

„Čeká nás rozvoz na trati do Opavy, přes Velkou Bystřici, Domašov, Bruntál a Krnov. Pro světlo si přijedou i skauti z Polska“, uvedl jeden ze skautských vedoucích, který s připravenou lucernou čekal vlak. Další skauti už čekali s několika bytelnými svítilnami na vlak do Senice na Hané. Na rozvážení plamene z Betléma se přihlásili dobrovolně.

V neděli se také v olomoucké katedrále svatého Václava sloužila mše, kde lidé mohli světlo přivítat a odnést si jej domů.

„Vždycky nosíme babičkám a starším sousedům, tak nějak to k těm Vánocům patří. Má to svou symbolickou hodnotu,“ uvedla návštěvnice mše, jejíž syn v ruce držel připravenou červenou lucerničku. Betlémské světlo pro každého symbolizuje něco jiného.

Tradice rozvozu plamene z betléma u nás vznikla po revoluci, do rozdávání se každoročně zapojují tisíce lidí, a to nejen skautů.

„Někdy je to tak, že sejde u vánočního stromu celá obec, kde vlastně zjistí, že to nejdůležitější jsou vztahy“, shrnul Jan Svoboda, tiskový mluvčí Betlémského světla. Ještě během tohoto týdne si mohou zájemci betlémské světlo donést i do svých domovů.

autor: bas
Spustit audio