V Olomouckém kraji začalo očkování proti koronaviru. První dávka vakcín dorazila do olomoucké fakultní nemocnice ve středu

31. prosinec 2020

Do Olomouckého kraje dorazila ve středu odpoledne první dávka vakcín proti koronaviru. Očkování začalo ve čtvrtek, jako první ho absolvovali zájemci z řad zdravotníků.

Očkování začalo ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde za zdravotníky na covidová oddělení vyrazily dva speciální mobilní týmy. Zájem mezi zdravotníky byl velký. 
„Předpokládáme, že mobilní týmy budou mít plné ruce práce,“ uvedl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Do Olomouckého kraje dorazila necelá tisícovka vakcín, nemocnice si je mezi sebou rozdělí podle velikosti. Na olomouckou fakultní nemocnici tak vyšlo 375 vakcín a v plánu je očkovat, dokud bude čím. Očkovat by se mělo nejen na Nový rok, ale po celý víkend.

Ostatní nemocnice z kraje si do fakultní nemocnice pro vakcíny přijedou. Olomoucká vojenská nemocnice si už svou dávku vakcín vyzvedla a první očkovaní u nich jsou váleční veteráni, po nich se nechávají očkovat zdravotníci z covidových oddělení. Nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku chtějí s očkováním začít 4. ledna.

Další závoz vakcíny by měl podle předběžných informací ředitele fakultní nemocnice dorazit 7. nebo 8. ledna. Dávky by pak měly přicházet pravidelně na týdenní bázi. Opět platí, že nejdříve se dostane na zdravotníky z nemocnic, potom na členy záchranných složek a případně praktické lékaře a potom na zájemce z řad veřejnosti.

autor: bas
Spustit audio