V Olomouckém kraji zavládne oranžovo-rudá koalice

23. říjen 2012

Jako první v Česku se pro levicovou koalici rozhodli v Olomouckém kraji. Vítězná ČSSD se se domluvila na spolupráci s KSČM. Definitivní návrh posvětí ještě rozšířené krajské vedení sociální demokracie v pondělí 29. října.

V krajské radě bude mít ČSSD devět křesel včetně hejtmana Jiřího Rozbořila, který o správnosti levicové volby nepochybuje.
"Společenská poptávka a výsledek voleb naznačovaly, že bychom měli pravděpodobně skončit v této koalici," uvedl Rozbořil.

KSČM má mít ve vedení kraje dva radní, kteří budou mít na starosti školství a regionální rozvoj včetně zemědělství a životního prostředí. Lídr komunistů Alexandr Černý neskrýval po jednání spokojenost. Nová koalice je podle něj začátkem změny. "Tato změna může být impulsem pro to, aby postupně takové změny nastaly i v jiných krajích," řekl Černý.

Ostatní politická uskupení, ODS a Koalice pro Olomoucký kraj, se kterými ČSSD také vyjednávala, zůstanou v opozici. Složení koalice pro Olomoucký kraj má definitivně potvrdit vedení sociální demokracie příští týden v pondělí.

Blanka Mazalová

Spustit audio