V olomouckém středisku rané péče se starají i o handicapované děti ukrajinských uprchlíků. Ti se s touto pomocí setkávají poprvé

25. červenec 2022 10:07

Rodina bezmála osmileté Kamily uprchla před válkou na Ukrajině do Olomouce. Dívka má mozkovou obrnu a její příbuzní s ní proto začali docházet do olomouckého střediska rané péče. Jak zjistila reportérka Barbora Sonnková, pomoc rodina potřebovala například při jízdě v tramvaji.

Poradkyně rané péče Alena Kopecká si v místnosti hraje s několika ukrajinskými dětmi. A jedna z nich je Kamilka. „Přišla k nám s ne úplně přesnou diagnózu, takže jsme museli absolvovat nejprve různá vyšetření u odborníků, aby nám bylo opravdu jasné, co má Kamilka za konkrétní typ postižení. Pravděpodobně to vypadá na mozkovou obrnu,“ říká Kopecká.

S téměř osmiletou Kamilou a dalšími dvěma dětmi před válkou na Ukrajině utekla za manželem do Olomouce její matka Oksana ze Zakarpatské oblasti. Se systémem rané péče pro fyzicky i mentálně hendikepovanou Kamilu se tady rodina setkala poprvé.

Na Ukrajině nic jako ranou péči nemají

„Je to pro ně novinka, protože na Ukrajině je ten systém podpory diametrálně odlišný, než máme tady. Tam chodili jenom na rehabilitace, takže cvičili Kamilku vyloženě po stránce fyzické, ale ta podpora po stránce kognitivní nebo smyslové tam úplně chyběla. Tyto děti tam nechodí ani do mateřských škol, kde by měly možnost se nějak rozvíjet,“ popisuje Kopecká.

Poradci olomoucké rané péče Kamile pomáhají se rozvíjet a učí také rodiče, jak s dítětem správně pracovat. Kromě toho rodině ale také třeba pomohli se v Česku nebát běžných věcí, jako je třeba obyčejné cestování hromadnou dopravou. Matka Oksana se totiž kvůli hendikepovanému dítěti obávala nepříjemných reakcí okolí, které podle svých slov znala z Ukrajiny.

Více o pomoci rané péče ukrajinským uprchlíkům zjišťovala reportérka Barbora Sonnková, poslechněte si její kompletní reportáž.

autor: bas
Spustit audio