V olomouckých parcích začíná každoroční úklid listí. Potrvá několik týdnů

25. říjen 2017

Každoroční úklid spadaného listí právě řeší většina měst a obcí. V Olomouci začínají práce v Čechových sadech. Úklid parků bude pokračovat po několik následujících týdnů. Přestože mají pracovníci k dispozici stroje na sběr listí, bez lidské pomoci se neobejdou.

„Dosekává se i tráva, co tam přečnívá. Listí se sbírá pomocí strojů. A pak spadne další, je to vlastně na etapy. Když jsme tady ve třech, tak nasbíráme dva velké kontejnery za den,“ říká pan Zdeněk, který stroj řídí.

Ani stroje ale nezvládnou všechnu práci. Úklid listí se neobejde bez zahradního nářadí. S hráběmi tu pomáhá paní Božena. „Vyhrabáváme listí od keřů, aby se k němu mohl ten stroj dostat. Dokončíme Čechovy sady a přesuneme se do Smetanových,“ popisuje.

Skupinku pracovníků míjí při procházce parkem paní Ludmila: „Byla bych radši, kdyby to uklidili rychleji. Opravdu to na chodnících klouže. Už jsem tady několikrát spadla, proto si radši beru hůlku.“

Úklid listí Olomouc

Než ale pracovníci stihnou kompletně uklidit 40 hektarů plochy olomouckých parků, bude to trvat ještě několik týdnů. „Předpokládáme, že ty sady budeme muset projíždět nejméně dvakrát, aby byly čisté. Při prvním přímrazku všechno spadne a bude se to muset sebrat ještě jednou. Takže záleží na počasí,“ vysvětluje správce Čechových a Smetanových sadů Viliam Teššeny.

Každoročně se z olomouckých parků vyveze zhruba 20 tun listí. Část využívá výstaviště Flora na mulčování keřů, většina se ale kompostuje.

Spustit audio