V Olšanech u Prostějova opravují památkově chráněnou farní budovu. Bude z ní komunitní centrum

13. červen 2018

Olšany u Prostějova se pustily do oprav památkově chráněné hospodářské budovy v areálu místní fary. Promění ji v komunitní centrum, kde se budou mimo jiné konat slavnosti, besedy a také akce školy. Právě ta před rokem přemístila třídy prvního stupně do druhé z hospodářským budov.

Řemeslníci ze stavební firmy teď na lešení pracují především s kladivem a vrtačkou. „Teď se osekává stará omítka. Další postup bude vyškrábání spár a pak tomu nahodíme krásný kabát,“ říká s úsměvem Josef Gruškovský.

S nezávislým starostou Milanem Elfmarkem stojíme na dvoře olšanské fary. „Momentálně se nacházíme u druhé hospodářské budovy v areálu římskokatolické farnosti. Hospodářské budovy byly budovány někdy v 18. století, celý tento areál je památkově chráněn,“ komentuje starosta.

Hospodářská budova u místní fary prochází kompletní rekonstrukcí

Budova má klenuté vysoké stropy a je celá postavená z cihel. „Práce tu bude hodně. Jednak jsou to podlahy, které se budou dělat, udělá se statické zajištění, správky jednotlivých kleneb se dělaly,“ dodává Elfmark.

Nové komunitní centrum bude mít široké uplatnění. „Komunitní centrum spočívá v tom, že zde bude pracovník, který se bude věnovat určitým cílovým skupinám. Samozřejmě počítáme s tím, že to budeme částečně využívat i pro spolkový život a sociální nebo pečovatelské služby, které bychom chtěli v té naší obci rozběhnout,“ popisuje Milan Elfmark.

Po rekonstrukci bude budova sloužit jako komunitní centrum

Komunitní centrum chce obec otevřít ještě na podzim. Opravy budovy budou podle starosty stát přes 7 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio