V Panském dvoře v Telči si můžete zkusit vylézt na horolezeckou stěnu, nebo chytit pár dřevěných ryb

29. únor 2020

V Telči na Vysočině, ve městě, které je díky zámku a renesančnímu náměstí zapsané na seznamu UNESCO, nemusíte chodit jenom po památkách. Jen kousek od centra stojí velký zrekonstruovaný hospodářský areál, kde se vyřádí, poučí, ale i naberou síly malí i velcí návštěvníci.

Historie Panského dvora sahá až do 16. století. „Panský dvůr vznikl krátce po husitských válkách, jeho největším hospodářem byl Zachariáš z Hradce,“ říká manažerka areálu Hana Plachá. Ostatně, Zachariáš z Hradce je ten, po kterém je dnes pojmenované hlavní telčské náměstí s renesančními podloubími, jež známe jako kulisu řady filmů a pohádek. Po roce 1945 připadl dvůr státu a dlouho patřil místní zemědělské škole. Dnes jsou hospodářská stavení zrekonstruovaná a slouží k poučení i zábavě.

V místě, kde byli kdysi ustájení koně a krávy, je pro návštěvníky připravená expozice zemědělských strojů z konce 19. století. „Stroje máme vypůjčené od Národního zemědělského muzea Kačina,“ dodává Hana Plachá. Další prostory jsou věnované lesnímu a vodnímu hospodářství v okolí Telče, ale i dennímu životu selského lidu. Zajímavá je stará mapa, která zabírá celou jednu stěnu maštale. „Je to historická katastrální mapa, jak byly rozdělené pozemky v Telči a okolí,“ vysvětluje průvodkyně.

Chytání dřevěných ryb

Další budovy jsou upravené pro sportovní vyžití, zábavu a odpočinek návštěvníků. Nejatraktivnější je určitě lezecká stěna a lanové centrum. „Ti, co to chtějí vyzkoušet poprvé, nebo se tomu nevěnují pravidelně, si tady mohou vybavení vypůjčit,“ říká Hana Plachá s tím, že se nováčkům samozřejmě věnuje školený personál. Lezecká stěna je rozdělená na trasy od nejtěžších až po dětské. Lanový park je určený pro zkušenější lezce. „Zdolává se pomocí horolezeckých cepínů, které se zasekávají do předem určených dírek,“ vysvětluje průvodkyně.

Pro odpočinek je pak v jedné z upravených stodol připravené dětské hřiště s mnoha herními prvky a nezbytnou kavárničkou pro rodiče. Od podzimu 2019 má Panský dvůr i svoji restauraci a malý pivovar.

Telč má nádhernou okolní přírodu protkanou cyklotrasami i cyklostezkami a blízko je i nejvyšší vrchol Vysočiny, Javořice. V Panském dvoře si proto návštěvníci mohou půjčit elektrokolo, kterým třeba až na Javořici pohodlně dojedou.

Spustit audio