V Pardubicích zasahovali protimafiánští policisté. Detektivové obvinili nejen bývalého primátora

22. listopad 2023 14:15, aktualizováno

Na několika místech v Česku zasahovali vojenští policisté, serveru iROZHLAS.cz to v úterý ráno potvrdila jejich mluvčí Barbora Bitalová. Ministerstvo obrany v úterý odpoledne uvedlo, že probíhají domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor i pozemků ve čtyřech krajích. Souběžně v Pardubicích zasahovala kvůli korupci protimafiánská centrála, její detektivové zapečetili třeba kancelář primátora.

Úterní razie v Pardubicích se týká zakázek města a městských firem Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. V tiskové zprávě to dnes uvedla pardubická státní zástupkyně Adéla Rosůlek, která kauzu dozoruje. 

Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Vojenští policisté a policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali na několika místech v zemi, hlavní těžiště práce v terénu se odehrálo v Pardubicích.

Aleš Veselý z Okresního státního zastupitelství v Pardubicích uvedl, že tamní státní zastupitelství dozoruje obě vyšetřování. „Jedná se o dvě různá trestní řízení,“ vysvětlil Veselý.

Zásah vojenské policie odpoledne upřesnilo ministerstvo obrany. Mělo podle něj dojít k zadržení zaměstnanců příspěvkové organizace ministerstva a také civilních osob, podnikajících v oblasti stavebnictví.

„Tyto osoby jsou podezřelé ze páchání zločinů a přečinů zejména hospodářského charakteru, v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek, podplácením, přijímáním úplatku či neplněním povinností při správě cizího majetku, s nímž je příslušné hospodařit ministerstvo obrany,“ uvedl tiskový odbor.

Zásah na magistrátu

Souběžně v Pardubicích, ale i na dalších místech Česka v úterý zasahovali detektivové z NCOZ. „Náš útvar (NCOZ) provádí souběžnou realizaci úkonů trestního řízení s vojenskou policií,“ potvrdil v úterý ráno mluvčí protimafiánského útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle informací Radiožurnálu obvinili policisté Martina Charváta (ANO), který byl pardubickým primátorem v letech 2014 - 2022. Nyní je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic.

Radnice na Pernštýnském náměstí vybudovaná v letech 1892–1894 v novorenesančním slohu. Socha rytíře, strážce města, která zdobí štít radnice, byla vytvořena podle postavy Vojtěcha z Pernštejna na náhrobku v kostele svatého Bartoloměje

Podle zpravodajky ČTK detektivové v úterý ráno zapečetili kanceláře pardubického primátora a dvou náměstků a dveře hlídali policisté v civilu. Zaměstnanci a politici se zatím přesunuli do místnosti rady. 

Policisté se ještě dnes pohybují v budově magistrátu na Pernštýnském náměstí a v dalším objektu úřadu za Východočeským divadlem, kde sídlí odbor majetku a investic. Pro informace si přišli také do městských firem Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. 

Kanceláře primátora a náměstků jsou už odpečetěné. Kriminalisté tady byli celou noc, vypadá to, že brzy skončí. V další budově odboru majetku a investic to zřejmě bude trvat déle, na každém místě je jiný policejní tým," řekl ČTK tajemník magistrátu Michal Zitko. Podle něj si policisté odnášejí informace v elektronické a listinné podobě.

Současný pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) je s náměstkem Jakubem Rychteckým (Žijeme Pardubice/SOCDEM) na služební cestě v zahraničí. Vrátit by se měli dnes odpoledne. 

Podle pardubického opozičního zastupitele ze Zelených Roberta Hrdiny se policie zajímá o výběrové řízení na stavbu parkovacího domu za 336 milionů korun. „Soutěž vyhrála stavební firma Porr, z představenstva Rozvojového fondu Pardubic ale byly tlaky, aby vítěz byl ze soutěže vyloučený, protože údajně nemá zajištěné financování. A aby byla zakázka svěřená druhému v pořadí, firmě Chládek & Tintěra,“ řekl Radiožurnálu Hrdina.

Ovlivňování soutěže?

Stejnou zakázku jako důvod policejního zásahu zmiňuje i Česká televize. Zastupitel Hrdina podotkl, že tato soutěž na stavbu parkovacího domu se řešila už před prázdninami. „Nakonec ale zakázka zůstala vítězné firmě a v říjnu se parkovací dům začal stavět. Nicméně podezření na ovlivňování soutěže zůstalo,“ doplnil Hrdina.

Podle České televize (ČT) se vyšetřovatelé vedle Charváta zajímají o Helenu Dvořáčkovou (SPD), byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, lidi z Rozvojového fondu Pardubice a o současné vedení Pardubic.

Vedle prohlídky radnice se policisté podle ČT soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze. Mají podezření, že se konkrétní lidé z pardubické radnice spolu s některými podnikateli a firmami podíleli jako organizovaná skupina na organizování a manipulování veřejných zakázek.

„Můžeme potvrdit, že na našich pobočkách v Praze a Hradci Králové provádí šetření příslušníci NCOZ a že společnost PORR a.s. v této souvislosti poskytuje veškerou potřebnou součinnost. V současné době nemáme k celé záležitosti jakékoliv podrobnější informace,“ napsala Českému rozhlasu mluvčí firmy Jana Mašínová.

„Trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti,“ citovala z policejního dokumentu ČT. Ze zakázek, které byly podle kriminalistů zmanipulované, ČT zmínila zakázky na stavbu parkovacího domu nebo opravu fotbalového stadionu.

Výzva k odstoupení

Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Koalici tvoří hnutí ANO, které vyhrálo loňské komunální volby, spolu s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice, má 20 hlasů.

Zastupitel Dominik Bečka (Piráti) vyzval stávající vedení města k odstoupení: „Zakázky, které jsou podle médií předmětem zájmu policistů, jsme opakovaně kritizovali. Rozměr celé kauzy nás samozřejmě překvapil. Všechny aktéry jsme vyzvali k okamžité rezignaci ze všech veřejných funkcí. Pokud ANO nebude situaci důrazně řešit, musí skončit ve vedení města celé."

Čtěte také

K odstoupení vyzývá i zastupitel Ondřej Müller (TOP 09): „Pro mě je zásadní sdělení policie, že se nejedná o selhání jednotlivce, ale systematicky pracující skupinu, která dlouhodobě rozkrádá veřejné zakázky v Pardubicích. obvinění jsou velmi vážná a týkají se tolika politiků z hnutí ANO, že si vůbec nedovedu představit pokračování současné radniční koalice."

V pondělí 27. listopadu je pravidelné jednání zastupitelstva, je tedy možné, že opozice vyzve vedení města k rezignaci.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš dnes pro média uvedl, že všichni, kdo jsou zapleteni do kauzy na pardubickém magistrátu, v hnutí ANO skončí. Dodal také, že dnes zasedne celostátní i krajské předsednictvo hnutí. To potvrdil i předseda krajské organizace hnutí ANO Jiří Rejda.

autoři: Kateřina Gruntová , Naďa Kubínková , mch , art , vtk | zdroje: iRozhlas , Český rozhlas Pardubice , ČTK
Spustit audio