V pěti obcích na Přerovsku se projdete bezpečněji. Prosadily zákaz vjezdu těžkým kamionům

27. leden 2017

Velké vítězství slaví pět obcí na Přerovsku. Po letech se jim totiž podařilo zbavit těžkých kamionů, které si přes jejich katastry krátily cestu a vyhýbaly se tak mýtným branám. Úředníci teď do obcí zakázali vjezd vozidlům těžších než 12 tun. Místní jsou z toho nadšení - auta jim v obcích ničila silnice a často jezdila i po chodnících.

„Jenom vyjdeme z obecního úřadu a hned tady vidíte dvě příčné praskliny přes cestu. O kousek vedle jsou rozpraskané zase kanálové vpusti. To je všechno následek těžké dopravy, která tady projíždí,“ popisuje důsledky těžké kamionové dopravy na cestě v Tučíně nezávislý starosta Jiří Řezníček.

„Je to hrozné, když tudy jezdí kamiony. Když má člověk děti, tak se bojí, aby se náhodou něco nestalo, když přecházejí,“ říká místní pošťačka Kamila.

Stížnosti místních ale už brzo utichnou. Starostům se totiž podařilo přesvědčit úřady a ty průjezd těžkých nákladních aut jejich obcemi zakázaly. „Tato komunikace není stavěná pro zatížení přesahující 10 tun na nápravu. Neodpovídá ani z hlediska šířkového uspořádání, tedy když tam jedou dvě auta, tak se bezpečně nemůžou vyhnout,“ potvrzuje mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Ludmila Smočková bydlí v Pavlovicích přímo u hlavní cesty a z rozhodnutí úředníků je nadšená. „My jsme rádi, hrozně moc. Protože oni jezdili úplně kolem obrubníku, takže člověk, i když šel po chodníku, tak měl strach. Když se dva potřebovali vyhnout, tak najeli na chodník a jeli po něm. Vůbec jim nevadilo, že tudy chodí děti do školy,“ dodává.

Značky se zákazem vjezdu těžkých kamionů by se na Záhoří měly objevit do dvou týdnů. Kamiony tak nově budou muset z Přerova jezdit výhradně po cestách prvních tříd. Dodržování nové vyhlášky si obce chtějí pohlídat.

„V případě, že by se zde dále vyskytovaly takové vozy, budeme to řešit s dopravní policií,“ uzavírá starosta Řezníček.

autor: kra
Spustit audio