V Plumlově úřaduje námořní kapitán. Vede vodní skauty

3. leden 2017

Rozdíl mezi pádlem a veslem vám hravě vysvětlí každý vodní skaut. Celý oddíl námořníků pak najdete v Plumlově. Vede je opravdový kapitán. Skauti využívají toho, že Plumlovská přehrada je široko daleko největší vodní plochou. A tak se na ní učí ovládat lodě.

Plumlovští vodní skauti zahajují svoji schůzku. A samozřejmě nechybí pokřiky. Dětí je tu dohromady kolem patnácti, dohlíží na ně pravý kapitán, šéf oddílu Milan Kalčík.

„Tady máme malou plachetničku pro malé děti na cvičení. Pak máme ještě velkou plachetnici třídy Pirát,“ ukazuje kapitán skautské lodě. A nejen ty, další námořnické poklady ukrývá sklad.

„Máme tady windsurfingové slalomové plováky. Ty využíváme hodně, protože děti se na nich vyřádí a navíc se na tom hodně naučí stabilitě,“ říká.

Milana Kalčíka ale jeho skauti kapitánem nenazývají jen tak, opravdu na svou funkci složil zkoušky.

„Každý vedoucí vodních skautů by měl mít správně složené kapitánské zkoušky, znát vše, co k tomu patří, včetně lodní dopravy, lodní záchrany a podobně,“ vysvětluje a dodává, že přesto není snadné malé námořníky do oddílu získat. Děti by prý chtěly, ale je tu jiný problém.

„Rodiče z toho, bohužel, většinou mají strach, protože je tam voda, mají strach, že se něco stane. Nechci to zakřiknout, ale v životě se nám nic nestalo. Všichni ale musejí umět plavat. Děti mají záchranné vesty a další pomůcky,“ dodává kapitán.

autor: tas
Spustit audio