V plumlovské přehradě se nedaří udržet čistou vodu. Důvodem je chybějící kanalizace okolních obcí

28. listopad 2019

Problémy s kvalitou vody v plumlovské přehradě na Prostějovsku pokračují. Ani po šesti letech od vyčištění nádrže za stovky milionů korun totiž některé z okolních obcí nezačaly se stavbou kanalizace. Přitom právě znečištěná voda z domácností může za zhoršenou kvalitu vody v přehradě a přemnožené sinice.

Josef Vymazal pomocí bagru zasypává část výkopu v plumlovském autokempu Žralok. Ten patří městu. „Doteď tady byly jímky, které se vyvážely. Byl to neudržitelný stav, ani bychom to tak nechtěli,“ říká lidovecká starostka Plumlova Gabriela Jančíková. Letos město kanalizaci v kempu nachystá a v příštím roce by ji rád napojil na čističku odpadních vod," vysvětluje starostka s tím, že kanalizace ve městě chybí kromě kempu už jen v místní části Hamry, i tam by ale Plumlov rád začal se stavbou v příštím roce. Chce tak na minimum snížit znečištění vody v nedaleké Plumlovské přehradě. „Samozřejmě to není jen na nás. Je nutné, aby byly odkanalizovány i okolní obce,“ říká Jančíková.

Jenže právě to je zatím problém. Některé obce kanalizaci stále nemají. Patří mezi ně podle údajů Olomouckého kraje třeba Lipová, Malé Hradisko, Ohrozim nebo Prostějovičky. „Připravit podobný projekt není nic jednoduchého. Samozřejmě, že to přináší také řadu problémů včetně financování,“ říká mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Zároveň ale zdůrazňuje, že dokud obce kanalizace nepostaví, voda v přehradě nikdy nebude čistá.

„My tu nádrž můžeme kompletně vyčistit, ale vždy bude záležet na kvalitě přitékající vody. Když si doma vydesinfikujete vanu, pak do ní napustíte špinavou vodu, tak voda bude špinavá bez ohledu na to, kolik úsilí jste vložila do čištění vany samotné,“ přibližuje Chmelař.

Podle mluvčí Olomouckého kraje Evy Knajblové dlouhodobé sledování kvality vody na jednotlivých přítocích potvrzuje, že přitékající voda v současnosti obsahuje velké množství fosforu, který je základní živinou pro růst a masový rozvoj sinic. Povodí proto situaci koriguje takzvanými srážedly.

Na provoz čtyř srážedel každoročně přispívají okolní obce, město Prostějov i Olomoucký kraj.

autor: tas
Spustit audio