V pobytovém uprchlickém zařízení v Kostelci nad Orlicí je méně lidí než po začátku války na Ukrajině

6. prosinec 2022 10:57

Pobytové středisko pro cizince v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku poskytuje své služby už přes 20 let. Žijí v něm žadatelé o udělení mezinárodní ochrany, kteří čekají na vyřízení své žádosti. Areál má kapacitu téměř 280 míst, momentálně není naplněný ani z poloviny. 

Čtěte také

Maximovi je 33 let, v Česku je sedm měsíců, na Ukrajině se živil jako hudebník. „Měl jsem spoustu různých projektů. Akustický, rockový i hip hopový.“

Teď si na kytaru zahraje jen občas pro radost, přímo z Kostelce nad Orlicí se věnuje také dabingu. „Pracuji na internetu jako dabér seriálů nebo filmů.

Víc než půl roku je v Kostelci nad Orlicí také Andrej, ve volném čase ho baví výroba keramiky. V budoucnu by se tím chtěl i živit. „Tady mám vytvořený talíř. Je to v pohodě.

Čtěte také

Maxim i Andrej jsou z Ukrajiny, právě uprchlíků z téhle země je teď v zařízení asi třetina. Národností je tady ale spousta, třeba lidé z Afghánistánu, Kazachstánu, Ruska, Venezuely nebo třeba Sýrie.

„V takovém tom obvyklém stavu zde máme například až třicet národností, říká vedoucí zařízení Jiří Špaňhel.

Někdy úřady o udělení mezinárodní ochrany rozhodnou během několika měsíců, jindy to ale trvá i roky. Cizinci mohou mezitím areál pobytového zařízení libovolně opouštět. „Kdykoliv to uzná za vhodné. Pokud tak učiní na dobu do 24 hodin, nemusí nám to ani jinak oznamovat.

Čtěte také

Děti cizinců chodí do běžných škol ve městě nebo okolí, v zařízení je pro ně připravena řada aktivit, říká Zuzana, pedagožka volného času pobytového střediska. „My jsme tu proto, abychom jim vyplnili volnočasové aktivity. Takže jezdíme na výlety, chodíme na exkurze, pečeme, vaříme, vytváříme věci z papíru. Co si představíte za aktivity ve školní družině nebo ve školce, tak tady u nás probíhá.

Soužití lidí mnoha národností je podle pracovníků zařízení bezproblémové, potíže prý nemají klienti ani při opouštění areálu. Mottem zařízení je: Chceme být dobrým sousedem. Cizinci se proto zapojují i do běžného veřejného dění v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Spustit audio

Související