V Potravinové bance Olomouckého kraje mají největší zájem o trvanlivé potraviny

21. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Martina Koutná a Petr Prinz z Potravinové banky Olomouckého kraje

Nestavíme se lhostejně k osudům lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Dokazuje to podzimní sbírka potravin, ve které se vybralo 440 tun zboží, v Olomouckém kraji to bylo 24 tun. „Velmi nás to překvapilo,“ konstatuje Martina Koutná, vedoucí Potravinové banky Olomouckého kraje.

Potravinová banka má za sebou už pět let činnosti. Téma darovaných potravin a jejich další distribuce je podle jejího předsedy v Olomouckém kraji Petra Prinze klíčové. “Má taky ekologický rozměr, protože likvidovat potraviny je nejen neekonomické, ale zároveň neetické.“

Vzhledem ke koronavirové situaci je potřeba organizací i jednotlivců vyšší. Mezi žadateli se objevují lidé, kteří mají kvůli pandemii minimální příjmy nebo přišli o práci. Potravinové banky vítají dle slov svých zaměstnanců úplně všechno - konzervy, instantní polévky, dětské výživy, přílohové potraviny, trvanlivé mléko a taky hygienu, např. dětské pleny.

Nejsou to ale Potravinové banky, které pomoc rozvážejí mezi potřebné. Jak vysvětluje Petr Prinz: „Jsme velkosklad a našimi klienty jsou organizace, které dary dále distribuují přímo lidem, kterým jsou určeny.“

autor: voj
Spustit audio