V poutním kostele ve Staré Vodě začaly opravy

26. listopad 2016

Kostel sv. Anny a Jakuba Většího ve Staré Vodě už více než čtyři staletí vévodí kopcům na Libavé. Stojí uprostřed vojenského výcvikového prostoru a po válce desítky sloužil jako skladiště sovětské munice. Teď se v něm od rána do večera rozléhá zvuk míchačky .

Dělníci opravují kůr a vnitřní omítky. Chrám je řadu let je v havarijním stavu a dnes je vlastně už jedinou připomínkou zaniklé obce, kterou krátce po válce vojáci srovnali se zemí a její převážně německé obyvatele vystěhovali.

„Tohle je naše původní rodiště. Tady jsem se narodil v roce 1942. Můj otec tu byl učitel a pro tuto krajinu žil,“ vykládal mi letos v létě Herwig Vogt , když přijel na Libavou spolu se svou sestrou. Neutěšený stav kostela ve Staré Vodě ho velmi zasáhl a on se rozhodl, že mezi krajany na jeho opravu uspořádá sbírku.

Od našeho setkání uplynulo pár měsíců a na kůru kostela už stojí lešení. Dělníci ze zdí oklepávají staré zdivo a nahazují nové omítky.

Kostel ve Staré Vodě se opravuje

„V současné době probíhá oprava empor. Německá pomoc je pro nás důležitá. Starou vodou prošly tisíce poutníků a to místo má obrovskou atmosféru,“ kostelem mně provází Jindřich Machala. Předseda zdejšího Okrašlovacího spolku Lubavija.

V havarijním stavu je i většina oken a zachránit potřebují také vzácné fresky na stěnách a stropě od italského umělce Luigiho Garsiho. „Není známo jiné místo, kde by na Moravě byly jeho fresky. Jsou už ve špatném stavu, jsou vlhké a na té nástropní fresce toho moc vidět není, protože to tím vlhkem opadává.

Na opravu fresek chce Jindřich Machala získat dotace a pomoct by měly i peníze z další sbírky, kterou chtějí němečtí rodáci znovu uspořádat.

autor: kra
Spustit audio