V práci se zabývá obnovou církevních památek, ve volném čase vyučuje náboženství a provází po Izraeli

„Základní povědomí o křesťanské kultuře by měl mít každý, jestli člověk věří nebo nevěří, to už je jeho osobní věc. Já mohu naznačit cesty,“ říká Štěpán Sitek.

Křesťanskou výchovu na Cyrilometodějské teologické fakultě v Olomouci vystudoval při zaměstnání a náboženství vyučuje hodinu týdně v obci na Prostějovsku, kde bydlí. Ještě předtím si zvolil své profesní směřování a studoval na Ostravské univerzitě dějiny umění. To ho přivedlo do služeb olomoucké arcidiecéze, kde se dodnes věnuje projektům obnovy památek.

V současnosti se zabývá rekonstrukcemi v chrámu svatého Mořice v Olomouci. Ty se nejvíce dotknou věže, která tvoří jednu z charakteristických dominant historického centra. Budou tu nově zpřístupněny uzavřené prostory a vznikne nové schodiště. Dále se připravuje rozsáhlé restaurování vzácných varhan. Štěpán Sitek v této době věnuje také úpravám v areálu velehradského klášteru a v kroměřížské Podzámecké zahradě.

O chátrání i obnově památek, o tom, co mu přináší výuka náboženství i o provázení na cestách po Izraeli jsme si povídali ve studiu se Štěpánem Sitkem.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.