V Praze jste jako katolík tak trochu exot, říká rytíř a známý novinář Luboš Palata

5. únor 2024

Cesty lidského ducha jsou nevyzpytatelné. Po nedávných osobněji laděných rozhovorech v rámci volného seriálu Renegades, kdy zpovídaní hosté spíše svou spiritualitu opustili, přináší pořad Hergot! povídání o přijetí víry. U mikrofonu byl tentokrát zpovídán novinář Luboš Palata, který se po padesátce nachal pokřtít a stal se katolíkem. Následně dokonce i rytířem Řádu Božího hrobu jeruzalemského.

S katolickým myšlením se Luboš Palata začal blíže seznamovat poté, kdy si před pár lety podal přihlášku na kombinované studium aplikované etiky vyučované na Katolické teologické fakultě.

Čtěte také

Intelektuální zkušenost následoval niterný prožitek z postního ztišení před Velikonocemi v klášteře Dobrá Voda u Mariánských Lázní. „To je něco takovýho, jako kdybys šel na první zápas ve fotbale v životě a šel bys na Real Madrid s Manchestrem,“ vysvětloval zážitek synovi fotbalistovi.

Ještě v klášteře se známý novinář rozhodl, že se nechá pokřtít. Duchovní cesta jej také zavedla k starobylému Řádu Božího hrobu, jehož se stal rytířem. Palata o své spiritualitě hovoří s vděčností. K občasnému pozdviženému obočí okolí podotýká: „Obávám se, že v Praze jste jako katolík tak trochu exot. A musíte si na to zvyknout. Snažím se lidem, kteří nad tím ohrnují nos říkat: ‚zkuste si to, třeba nad tím ohrnovat nos nemusíte’.“

Zajímá vás, jak z duchovního hlediska vypadala nenáboženská etapa života Luboše Palaty? Co je to Řád Božího hrobu a co znamená být v současnosti jeho rytířem? Co je pro tohoto čerstvého konvertitu nejdůležitější? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.