V pražském Muzeu Lega uvidíte, co všechno je možné z oblíbených barevných kostiček postavit

25. leden 2022

Velkou láskou a koníčkem Miloše Křečka je stavebnice Lego. První sadu barevných kostiček dostal v pěti letech. A od té doby je sbírá. A když už jich měl doma tolik, že nebylo kam šlápnout, rozhodl se, že otevře muzeum. Na pražské Národní třídě objevil šikovné prostory a v roce 2010 své muzeum zpřístupnil pro veřejnost. Dvacet tematických expozic obsahuje tři tisíce unikátních modelů složených z více než milionu kostiček.

Muzeum Lega má pobočky také v Kutné Hoře, v Poděbradech, ve Špindlerově Mlýně a v Jeseníku. Pražské muzeum je z této pětice největší. Rozlohou i počtem vystavených exponátů. Najdete v něm modely pražských pamětihodností: Karlův most, Národní muzeum (i s expozicemi), Staroměstský orloj či Národní divadlo. Ale také slavné zahraniční stavby. Eiffelovu věž, Sochu Svobody, operu v Sydney, Tádž Mahal a mnoho dalších.

Úvodní místnost představuje veliké město se vším, co do něj patří. Nechybí ani obrovský fotbalový stadion, největší na světě, postavený z kostek a figurek Lega. V muzeu si prohlédnete expozice věnované známým filmům, jako jsou Star Wars, Piráti z Karibiku či Harry Potter. Ale také třeba první postavičky, které ještě neměly pohyblivé ruce. K vidění jsou tu holčičí i klukovské sady.

V muzeu je k dispozici i 40 hracích míst se spoustou kostek, kde si mohou hrát a stavět nejen děti, ale i dospělí. A pak také prodejna s aktuálními LEGO® stavebnicemi, minifigurkami, náhradními díly, limitovanými nebo historickými sety.

Piráti z Karibiku a Harry Potter

Miloš Křeček, který velkou část exponátů v muzeu sám postavil, je majitelem největší soukromé LEGO® sbírky na světě čítající přes devět tisíc různých originálních setů. Většina z nich je vystavena v expozicích muzeí. Sbírka, které se věnuje od útlého dětství, zahrnuje také různé historické sety i limitované edice, přičemž nejcennější je Ultimate Collector´s Falcon z roku 2007, model hvězdné lodi o délce 84 centimetrů. Nejstarší předmět ve sbírce, set dřevěných hracích kostek, pochází z roku 1948 a je vystaven v pražské pobočce muzea.

Muzeum Lega v Praze na Národní třídě je otevřené denně od 10 do 20 hodin.

Spustit audio