V Přerově je nedostatek veřejných toalet. Vedení města chce nechat v centru umístit kontejnerová WC

6. březen 2024 10:32

Vedení přerovské radnice chce rozšířit počet veřejných toalet. Aktuálně ve městě fungují tři – na městském hřbitově, autobusovém nádraží a Žerotínově náměstí. A to je podle zástupců samosprávy málo. Problém chtějí vyřešit pomocí kontejnerových WC.

Veřejné toalety na Žerotínově náměstí technické služby města Přerova provozují už desítky let. Při svých cestách do centra je využívá i Ludmila Špinarová. „Už jsem paní ve věku, a protože zapít ráno prášky, tak když jdu do města, tak potřebuji těch záchodků povícero,“ sděluje s úsměvem.

Petr je o dvě generace mladší, přesto by o rozšíření sítě veřejných záchodků stál taky. „Není kam si odskočit, pokud nejste třeba někde v restauraci jako návštěvník. Takže já bych byl i pro,“ zmiňuje.

Řeřešením mohou být kontejnerové toalety

Situaci by měly vyřešit kontejnerové toalety, osvědčily se při vánočních trzích. „Jeden kontejner vyjde dle cenové nabídky na 400 tisíc korun,“ říká Miloslav Dohnal náměstek primátora volený za ODS.

Kontejnery by měly stát přímo na náměstí T. G. Masaryka v proluce vedle budovy magistrátu a na rozdíl od stávajících zařízení budou fungovat non-stop.

Veřejných záchodů je v Přerově nedostatek

„V současné době jednáme s vlastníkem pozemku, protože pozemek není ve vlastnictví města. Nějaké návrhy, jak by to mohlo vypadat, máme zpracovány od paní architektky a samozřejmě v případě, pokud se s vlastníkem dohodneme, budeme řešit i s památkáři možnou vizualizaci uvedených kontejneru tak, aby zapadly do tohoto prostoru,“ dodává Dohnal.

Magistrát právě zahájil i kompletní rekonstrukci veřejných toalet i v městském parku Michalov. Zaplatí za ni bezmála 700 tisíc korun, návštěvníkům by měly být k dispozici už v létě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio