V Přerově otevřeli Domov Alzheimer. Soukromý investor jej vybudoval za 150 milionů korun

20. duben 2023 12:02

V centru Přerova ve středu otevřeli Domov Alzheimer. Určený je lidem se stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou. Soukromý investor zařízení vybudoval za 150 milionů korun v areálu nevyužívaného objektu bývalého Chemoprojektu v ulici Trávník.

Čtěte také

„Potkala se poptávka a zájem vedení města s naší ochotou, připraveností a schopností vybudovat v této velice zajímavé lokalitě jak pro personál, tak pro klienty Domov Alzheimer,“ vysvětluje výkonný ředitel skupiny Domov Alzheimer Zdeněk Žádník, proč se rozhodl zařízení vybudovat právě v Přerově.

Původně kancelářská budova bývalého Chemoprojektu byla už několik let prázdná a město pro ni nemělo využití. „V Přerově máme domov důchodců a teď tu přibývá toto zařízení. Je to jeden z nejlepších projektů, který jsme tu za poslední léta zrealizovali,“ zmiňuje primátor Petr Vrána z hnutí ANO.

Alzheimerovou chorobou trpí v Česku na 200 tisíc lidí

Podle oficiálních statistik v Česku Alzheimerovou chorobou trpí na 200 tisíc lidí. Je to nemoc, na kterou vědci zatím neobjevili lék a neznáme ani příčiny jejího vzniku. Duše pacienta se vrací do vývojového stadia dítěte.

První klienty v nově vzniklém centru přivítají v polovině května. Pobyt si budou plně hradit. I tak zájem už nyní převyšuje kapacitu zařízení.

Kompletní reportáž Lenky Kratochvílové si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související