V Přerově otevřeli novou sedárnu pro bezdomovce v sídle Českého červeného kříže

10. prosinec 2015

Strohé lavice a stoly, sociální zázemí a možnost uvařit si teplý čaj. Tak vypadá nabídka nově otevřené sedárny pro bezdomovce v Přerově. Ve svých prostorách ji provozuje místní pobočka Českého červeného kříže.

„Jsou tu stoly, deset lavic, které budou sloužit k sezení na přečkání noci pro klienty,“ říká ředitelka Eva Mezírková Barešová v nové sedárně pro bezdomovce.

Na jednoduchých dřevěných stolech jsou přilepené značky zákaz kouření. Stěny jsou vymalovány oranžovou barvou, lemují je hnědé obklady. A nechybí sociální zázemí.

O chod sedárny se bude starat stálá služba, držet ji bude i Michal Ďirďa: „Sedárna je každý den otevřena od 19:00 hodin. Každý klient, který přijde, zazvoní, posadí se, dostane čaj. Kolem desáté hodiny se zeslabí světla, aby byl dodržen nějaký noční režim. Když bude jít kdykoliv odejít, zase zazvoní a my ho pustíme ven. Nebude tady ale tolerováno to, když si někdo bude chtít jít zapálit a podobně.“

Služba pro bezdomovce bude fungovat zdarma. Pokud budou mít zájem, dostanou ze zdejšího šatníku i zimní oblečení. Zatím sedárna zeje prázdnotou, první noc tady strávil jen jediný klient: „Je to důležité, pro mě ano,“ říká.

Sedárna pro lidi bez domova v Přerově

Podle zástupce velitele městské policie Miroslava Komínka se bezdomovci zatím do tepla moc nehrnou- a pokud ano, dávají přednost vlastním skrýším: „Mnoho z nich víceméně nevyhledává žádný úkryt a přespává na lavičkách. To jsou ti skalní. Ti zůstávají po zbytek zimy na ulici, popřípadě se stahují při velké zimě k teplovodním zařízením nebo se pokouší dostat do činžovních domů, do sklepů.“

Zda přijmou nabídku nové sedárny se ukáže, až teploty klesnou hluboko pod bod mrazu.

Sedárna pro lidi bez domova v Přerově
autor: zem
Spustit audio