V Přerově si připomněli 75. výročí bombardování města a leteckou bitvu, dostavili se i pamětníci

22. listopad 2019

Vojenské pocty, státní hymny, smuteční kytice a věnce. Lidé z regionu si ve čtvrtek připomněli 75. výročí bombardování Přerova a oběti jedné z největších leteckých bitev druhé světové války nad územím tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Údaje ohledně ztrát na životech se různí, podle jednoho zdroje jen v bitvě nad Hanou mělo zahynout 84 amerických letců a 22 německých pilotů.

Jaroslav Schön pokládá kytici karafitátů k památníku obětem války na přerovském hřbitově. Vytesaná jsou na něm i jména jeho kamarádů. Při náletu na Přerov v listopadu 1944 mu bylo 12 let. „Skočil jsem domů do sklepa a už to začalo. Vedle nás u Hrazdilů spadla bomba, potom na Kozlovské a u Košovy samoty, byl to rachot,“ vzpomíná Schön.

Pietní akt k 75. výročí bombardování Přerova

O tři týdny později už nad Přerovem pozoroval vzdušné souboje stovek amerických bombardérů a německých messerschmittů. Jako první se zřítil u Troubek nedaleko Přerova americký bombardér Liberator B-24. Zahynulo v něm 6 vojáků. Z hořících trosek se podařilo uprchnout jen navigátoru Thomasi Quelamanovi. Lidé z Troubek jej několik týdnů schovávali a jeho příběh v obci zná dodnes každé dítě. „Učí se to i tady na základní škole. To, že tady odpočívá pět z těch padlých amerických letců, je samozřejmě velká čest,“ říká lidovecký starosta Radek Brázda.

Jaroslav Schön už Thomase Qualmana před časem do Troubek pozval. Stali se z nich velcí přátelé. Dodnes si od něj schovává jeho osobní dárek. Čepici s označením 15. letecké armády a jeho bombardovací skupiny. „Ze svého kabátu sundal toho stříbrného Liberatora a připnul mi ho, abych na něho nezapomněl,“ vzpomíná Schön.

Setkání Jaroslava Schöna s letcem Thomasem Qualmanem

Americká 15. letecká armáda v průběhu bitvy nad Moravou zaznamenala celkem 230 mrtvých a ztratila 21 bombardérů a šest stíhaček. Německá strana pak udala 51 letadel a 22 mrtvých vojáků.

Jaroslav Schön

„Sešli jsme se tu dnes proto, abychom uctili památku statečných mužů a žen. Nejen Američanů, ale i Čechů a řady dalších, kteří bojovali pospolu jako spojenci, aby zajistili svobodu a bezpečnost budoucím generacím. Mnozí za svou statečnost zaplatili cenu nejvyšší. Musíme chránit odkazy jejich nezištných činů, svobodu, demokracii lidská práva a společnou bezpečnost,“ připomíná John Fischer, zástupce přidělence americké armády.

autor: kra
Spustit audio