V Přerově už nebudou proplácet poplatek za čipování psů z městské pokladny

15. říjen 2019

Na začátku příštího roku začne platit novela veterinárního zákona, která zavádí povinné čipování psů. Obyvatelům Přerova to nařizuje městská vyhláška už několik let. S tím, že poplatek za daný úkon chovatelům proplácí radnice. Kvůli změně veterinárního zákona o tuto výhodu na konci roku přijdou. 

Přerovský veterinář Tomáš Barbořík ve svojí ambulanci denně načipuje dva až tři psy. Je to výrazně více než v minulosti. Lidé se podle něj snaží využít možnost bezplatného označení svých psů. „Prakticky to znamená, že čipy nejsou na skladě. Objednáváme jich více, ale čekáme, až budou,“ říká veterinář.

Do ordinace přišel i Kryštof Soušek se svým čtyřletým Donem. Mikročip má zavedený od narození, pan Soušek ho ale chtěl zkontrolovat. „Jsem rád, že ten čip má, kdyby se ztratil, asi by se to hodilo,“ říká Soušek.

Dosud šestisetkorunový poplatek za označení psů přerovský magistrát jejich majitelům v plné výši proplácel. Od nového roku se to změní. „Rušíme ji z důvodu toho, že od 1. 1. 2020 platí nový veterinární zákon, kde je již zavedená povinnost psy čipovat, pokud již nejsou tetováni,“ říká náměstkyně primátora volená za hnutí ANO Hana Mazochová.  Zastupitelům předkládá návrh na zrušení vyhlášky o čipování psů.

Novela veterinárního zákona ale neřeší vznik centrálního registru psů. Dosud jich existuje deset. „Pokud nebude mít veterinář povinnost, což nemá a ani ten nový zákon to neukládá, tak pokud to lidé nezaregistrují, tak bude pes načipovaný, ale nedohledatelný,“ říká Gabriela Navrátilová, vedoucí přerovského útulku pro zatoulaná zvířata.

„Jak to bude v praxi vypadat ukáže čas,“ uzavírá veterinář Tomáš Barbořík.

Za deset let platnosti vyhlášky přerovský magistrát lidem za čipování psů proplatil dva miliony a tři sta tisíc korun.

autor: kra
Spustit audio