V Přerově začala deratizace hlodavců. V mnohých částech města se přemnožili potkani

2. únor 2023 15:51

Vedení Přerova vyčlenilo z rozpočtu města 100 tisíc korun na mimořádnou deratizaci. Přemnožení potkani se vyskytují téměř po celém městě, nejvíc v okolí vlakového a autobusového nádraží a v lokalitách, ve kterých dělníci pracovali na velkých silničních stavbách.

Paní Olga prodává v malé pekárně přímo u východů z vlakového nádraží v Přerově. Každé ráno, když přichází do práce, pobíhající potkani vídá. „Ráno, když je tma, jde vidět, jak pobíhají mezi auty. My máme pasti kolem dokola, takže sem nelezou. Ale při pohledu na parkoviště jde vidět, jak to tam běhá,“ uvádí.

Potkany sem láká velké kontejnerové stání, kam se sváží odpadky z celého přednádraží. Dlažba kolem popelnic je doslova provrtaná děrami. „Jsou schopni pronorovat dlažební kostky a přes ty nory vlézt přímo do těch kontejnerů,“ ukazuje deratizátor Martin Kellnar.

Potkani ale pobíhají i v jiných částech města. V centru i na sídlištích. Petr Školoud z přerovkého magistrátu je přesvědčený, že zvýšený výskyt potkanů souvisí s nedávno dokončenou stavbou silničního průpichu a kruhových objezdů.

„Došlo i k narušení prostředí, které si hlodavci vytvořili, a došlo také ke zborcení jejich cestiček a nor. Došlo také k přeložkám u různých kanalizací a odvodnění, což je asi jejich migrační prostředí. A tím pádem se dali také do pohybu a začali se nám objevovat ve zvýšené míře na povrchu. Situace si žádá okamžité zásahy,“ uvádí Školoud.

Jako boj s větrnými mlýny

Deratizátor Martin Kellnar ale likvidaci potkanů přirovnává k boji s větrnými mlýny. „V Přerově máme pořád co dělat. Je to opravdu vždycky jen redukce populace potkanů,“ uvádí Kelnar.

Další etapu deratizace ve městě plánují na jaro.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio