V Přerově začala dlouho očekávaná stavba průtahu městem. Měl by výrazně ulevit dopravě v centru

30. září 2020

Výrazné zkrácení a zrychlení průjezdu Přerovem. To si silničáři slibují od průtahu městem. Výstavba jeho další části oficiálně začala v úterý. Navazuje na mimoúrovňové křížení, které se staví v místní části Předmostí. Teď začnou dělníci pracovat i blíže k centru směrem k vlakovému a autobusovému nádraží. Stavba průtahu přijde na 189 milionů korun. Hotovo má být za dva roky.

Slavnostní zahájení stavby pozoruje pan Aleš. Město je už podle něj dopravou zahlcené. „Já myslím, že to určitě pomůže plynulosti provozu,“ říká Aleš. Naopak pan Petr si myslí, že průtah dopravě nijak neulehčí. „To nic neřeší, zas to pojede přes město,“ říká Petr.

Průtah bude 800 metrů dlouhý. Naváže na čtyřproudou silnici první třídy v ulici Velké Novosady.  Řidiči tak už nebudou muset kličkovat v ulicích u vlakového nádraží a čekat na hned několika světelných křižovatkách. „V současné době, jak doprava projíždí Přerovem, tak je to z hlediska jejího fungování velmi špatné. Myslím, že je potřeba tu stavbu provést,“ říká ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Kvůli stavbě průtahu dělníci srovnali se zemí čtyři domy, a to v Kramářově a Komenského ulici. Rozkopat budou muset i několik křižovatek. Řidiči projíždějící Přerovem se tak budou muset po dva roky obrnit trpělivostí. „Zahájíme přeložky inženýrských sítí, následovat budou určité uzavírky. Primárně budeme řešit areál Juta, následně se budeme dostávat směrem ven na tuto křižovatku směrem na Olomouc a opačným směrem na autobusové nádraží směrem na Hulín,“ upozorňuje Michal Friedlaender, který stavbu bude řídit. 

Základní kámen stavby silnice 1/55 Přerov - průtah

V Přerově probíhá v současnosti hned několik důležitých dopravních staveb souběžně.  Třeba stavba silniční estakády v Předmostí nebo rekonstrukce železničního uzlu. Dopravou přetíženému městu má ale pomoct především stavba posledního chybějícího úseku dálnice D1. Začít má nejpozději v roce 2021. Ředitelství silnic a dálnic už podalo žádost o stavební povolení. Situaci ale komplikuje několik žalob proti změně územního rozhodnutí na stavbu dálnice. Rozhodnout teď o nich má soud.

autor: kra
Spustit audio