V Přerově začali s kácením stromů na nábřeží řeky Bečvy. Musí pryč kvůli stavbě protipovodňové zídky

2. březen 2022

Vodohospodáři zahájili v Přerově další etapu investice do protipovodňových opatření. Na nábřeží řeky Bečvy nechají vybudovat nové betonové zídky. 

Město mají ochránit před padesátiletou vodou. Ještě než se dělníci pustí do stavby, musí v lokalitě vykácet bezmála 150 vzrostlých stromů, některým obyvatelům města se to ale nelíbí. 

„Předpokládám, že tak 30 let už tady budou,“ snaží se určit stáří stromů Lukáš Mungerman. Na nábřeží Bečvy nedaleko elektrárny se svojí motorovou pilou kácí jasany. Právě tady se voda z řeky vylévá nejčastěji.

Kácení stromů na nábřeží řeky Bečvy v Přerově

Rozsáhlé kácení v centru města vyvolalo nesouhlasné reakce několika zastupitelů. Veřejně proti němu vystoupila i část studentů gymnázia Jakuba Škody, mezi nimi také Nela Mitevová. „Já jsem tady vyrostla, tou alejí chodím denně. Myslím si, že pro mě bude to skácení těžká rána a bude složité se s tím vyrovnat,“ říká studentka.

Podle vodohospodářů ale postavit betonové zátarasy bez vykácení stromů nejde. Za každý z nich budou vysazeny tři nové. „Stromy, které nejsou v trase nově budovaných zdí, zanecháváme. Ale stromy, které jsou přímo v trase liniového opatření, bohužel musí být skáceny. Není jak to jinak vyřešit,“ vysvětluje investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Kácení stromů na nábřeží řeky Bečvy v Přerově

Také primátor Petr Měřínský z hnutí ANO upřednostňuje bezpečnost města. „Po zkušenostech, které máme s povodněmi z roku 1997, je stavba dalších protipovodňových opatření velkou prioritou města,“ říká Měřínský.

Stavba protipovodňových zídek si vyžádá taky několik dopravních omezení. Celá investice přijde na 71 milionů korun a dokončená má být v dubnu příštího roku.

autor: kra
Spustit audio