V Přerově zůstává stejná koalice ANO s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem by měl být Vrána

26. září 2022 20:27

Na koalici v Přerově se domluvilo vítězné ANO s ODS, lidovci a TOP 09. Primátorem by se měl stát lídr kandidátky hnutí ANO Petr Vrána. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít tato koalice 21 členů.

Koalice je stejná jako v předchozích čtyřech letech, tehdy disponovala 18 mandáty. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO šest křesel, ODS bude mít čtyři zástupce a jeden radní bude za koalici KDU-ČSL a TOP 09. Novinářům to v pondělí řekli zástupci koalice. Zastupitelstvo by se mělo sejít 17. října.

„Po třech dnech jsme definitivně ukončili vyjednávání, sestavili jsme koalici, podepsali jsme dohodu o spolupráci. Následovat bude koaliční smlouva a programové prohlášení. Co na tom nejvíce oceňuji, je ta kontinuita, která zůstane zachována. Máme rozpracované určité věci, spolupráce byla bezproblémová, byť samozřejmě nějaké třecí plochy byly, které se dařilo poměrně konstruktivně řešit,“ uvedl Vrána. Zachování kontinuity byla podle něj i hlavním důvodem, proč se na koalici domluvili právě tito partneři.

Podle Vrány získá ANO ve vedení města kromě primátora také dva náměstky, ODS bude mít jednoho náměstka a jednoho uvolněného radního. Rozdělení resortů dnes nechtěli zástupci koalice komentovat.

ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu, začala jednat s ANO jako první. V nejbližší době bude následovat debata o obsazení resortů, o jaké resorty máme zájem, a se všemi partnery to bude debata nad klíčovými programovými body, které bychom chtěli naplnit,“ uvedl lídr ODS Michal Zácha. I on dodal, že jednání byla věcná a konstruktivní. Pro hledání třetího partnera do koalice rozhodly podle Vrány a Záchy požadavky politických subjektů, jejich vize a programové priority.

„Po třech dnech jsme definitivně ukončili vyjednávání, sestavili jsme koalici, podepsali jsme dohodu o spolupráci.“ 
Petr Vrána, lídr ANO a budoucí primátor Přerova

Zástupce koalice lidovců a TOP 09 Tomáš Dostal uvedl, že dění kolem voleb bylo pro ně jako na houpačce. Do poslední chvíle nevěděli, zda překročí pětiprocentní hranici. Nakonec získali dva mandáty. Je to jako na houpačce, před třemi dny jsme byli rádi, že jsme postoupili do zastupitelstva. I my jsme absolvovali kolečko vyjednávání a nakonec bývalí i budoucí partneři nás přizvali do koalice. Jsme rádi, že můžeme pokračovat v práci, kterou jsme načali,“ řekl Dostal.

Hnutí ANO získalo v Přerově oproti předchozím komunálním volbám přibližně o deset procentních bodů více, celkem 33,71 procenta hlasů. V opozici skončí druhá SPD se šesti mandáty, čtvrtí Společně pro Přerov se třemi mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestí jsou Za prosperitu města Přerova se dvěma mandáty. Voleb se zúčastnilo 39,54 procenta voličů.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související