V Prostějově marně hledají zaměstnance. Kraj přitom hlásí třetí nejvyšší nezaměstnanost v Česku

25. květen 2015

Olomoucký kraj dlouhodobě trápí velká nezaměstnanost. Výjimkou je Prostějovsko, kde jeden z největších investorů marně hledá desítky zaměstnanců. Chybí jim hlavně strojaři, elektronici či seřizovači strojů. Firma chce přitom brzy otevřít další halu a nabídnout tak práci dvěma stovkám lidí.

„Já jsem byla tři roky na pracáku, dostala jsem částečný invalidní důchod a teď uklízím,“ říká paní Ludmila z Prostějova.

Než přišla o práci, celý život pracovala ve zkrachovalém Oděvním podniku Prostějov. Podobný osud jako ona měly další stovky zaměstnanců oděvního gigantu. Prostějov se přesto z velkého náporu nezaměstnaných rychle vzpamatoval.

Teď má naopak například prostějovská společnost Mubea problém sehnat desítky zaměstnanců. „Zaměstnanci se nám v současné době hledají těžko. Hledáme kvalifikované zaměstnance, zejména strojaře na obsluhu strojů a zařízení, seřizovače, elektroniky, mechatroniky,“ říká za Mubeu Jitka Vaníčková.

Problém je podle ní v nedostatku kvalifikovaných pracovníků, ale také třeba v neochotě za prací dojíždět. Firma přitom nabízí desítky volných míst a plánuje otevřít v brzké době další halu, ve které může zaměstnat až dvě stovky lidí.

„Řekla bych, že obecně je nedostatek kvalifikovaných osob. Lidé moc nejsou ochotni dojíždět za prací. Ale mám pocit, že ten trend se začíná pomalu měnit. Snažíme se proto hledat a oslovili jsme pro to i okolní obce, aby nám pomohly nějakým navýšením počtu zaměstnanců a v podstatě snížení té nezaměstnanosti,“ dodává Vaníčková.

Podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka je nedostatek zaměstnanců ve strojírenských profesích dlouhodobý problém. Ve spolupráci s investorem proto pořádá například rekvalifikační kurzy.

„Opravdu ty strojírenské profese jsou nedostatkové v rámci celé České republiky, někdy bez ohledu na to, jaká je celková nezaměstnanost v tom daném okrese nebo kraji,“ vysvětluje Mikšaník.

autor: tas
Spustit audio