V Prostějově odhalili sochu Jiřího Wolkera. Básník z bronzu sedí na lavičce před svým rodným domem

29. březen 2018

Přesně takový, jaký je na fotografiích. Tak hodnotí lidé procházející po prostějovském náměstí T. G. Masaryka novou bronzovou sochu místního rodáka Jiřího Wolkera. A precizní podoba není náhodná. Plastika totiž částečně vnikla pomocí 3D skeneru a tiskárny. Básník sedí na lavičce a se dívá do oken svého rodného domu.

Slavnostní odhalení bronzové sochy Jiřího Wolkera zahájili herci z místního divadla jednou z jeho zhudebněných básní. Na náměstí jejich vystoupení přihlíží několik desítek lidí. Autor plastiky, sochař Miloš Karásek z ní jedním trhnutím sundává bílé plátno.

Mezi prvními, kdo si sochu zblízka prohlíží, je Blanka Hlávková, příbuzná Jiřího Wolkera. „Moje babička a Jirkova maminka byly sestry, to znamená, že moje maminka byla Jirkova sestřenice. Socha je pěkná a je mu celkem podobná,“ říká.

Slavnostní odhalení bronzové sochy Jiřího Wolkera v Prostějově

Přesnou podobu zajistila moderní technologie. Sochař totiž při výrobě plastiky použil 3D skener i tiskárnu. Při práci vycházel z dobových fotografií. „Spousta lidí ho vnímá jako takový monolit, toho klasika, a on monolit není. Už jen když se podíváte na jeho tvorbu, to je tolik vrstev, tolik slupek, které se dají oddělit. Myslím si, že tohle může být takový podnět k tomu, aby se aspoň někteří lidé, kteří budou zvědaví, podívali na to, co vlastně psal,“ dodává Miloš Karásek, který věří, že jeho socha vzbudí u lidí další zájem o dílo známého básníka.

Blanka Hlávková ukazuje dobové fotografie s Jiřím Wolkerem, bratrancem její maminky

Na to, jak se mu dílo podařilo, byla zvědavá i Jitka Valdová, místní rodačka. „Úžasné! Je to přesné, ten špičatý nosánek, ten úsměv a bohémský posed,“ hodnotí s nadšením.

Prostějov za bronzovou sochu básníka sedícího na lavičce zaplatil více než milion korun.

autor: tas
Spustit audio