V Prostějově opravují Národní dům. Divadlo musí zkrátit sezónu, restaurace se přestěhuje na náměstí

29. květen 2018

Prostějov se pustil do rekonstrukce Národního domu za desítky milionů korun. Dělníci opraví stupačky, odpady, interiéry i střechu a fasádu. Hotovo bude nejdřív za dva roky a harmonogramu oprav se musí podřídit městské divadlo i restaurace.

„Tady právě chlapci osekávají stávající omítky, na kterých byla znatelná vlhkost,“ komentuje práce stavbyvedoucí Miloš Gruber. Procházím právě chodbou v divadelní části prostějovského Národního domu. „Zamezíme tím vzlínání vlhkosti do obvodového zdiva,“ dodává.

Omítky jsou osekané do výšky dvou metrů až na cihlu. „Ta vlhkost, která zde byla, udělala tady ve vnitřních prostorách nějakou mapu. Na základě toho byl udělaný posudek a stanovená výška, do které se osekají stávající omítky,“ vysvětluje Gruber.

Opravy jsou rozplánované do dvou let. „Dá se to stihnout,“ věří stavbyvedoucí.

Od střechy a fasády po interiéry

Mluvčí města Jana Gáborová vypočítává, co všechno dělníci opraví: „Jde o největší rekonstrukci této významné secesní památky v její novodobé historii. Během svou let by měla dostat novou střechu, fasádu, samozřejmě obměnou projdou také interiéry, vitráže a zahradní restaurace.“

Rekonstrukce ale znamená také omezení pro městské divadlo, které v budově sídlí. „Už jsme avizovali, že bude mít zkrácenou příští sezónu,“ uvedla mluvčí.

A nezavře podle Gáborové ani restaurace, i když to pro provozovatele bude znamenat stěhování. „To bude pro místní asi největší překvapení. Restaurace se přestěhuje na náměstí pod stan. Někdo by mohl říct, že je to z nouze ctnost, ale my si myslíme, že se to nakonec setká s pozitivním ohlasem, protože tímto způsobem využijeme prostor před muzeem,“ dodala mluvčí s tím, že důvodem pro přestěhování restaurace pod stany je snaha udržet stávající zaměstnance.

autor: tas
Spustit audio