V Prostějově otestovali, že herbicid likviduje plevel nejlépe. Alternativu zavrhli

17. červen 2020

Vedení Prostějova pozastavilo na konci dubna používání chemických postřiků k plošnému hubení plevele. Nyní se ale k herbicidům vrací. S vysvětlením, že podle testů v jedné z ulic jsou účinnější než alternativní metody. Horkou párou radní nechají ošetřovat jen dětská hřiště, psí loučky a prostory kolem škol. 

Na Určické ulici jsme vytipovali místa, kde jsme využili třech přípravků,“ popisuje náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko, jak město hledalo alternativní způsob hubení plevele. „Nejúčinnější je přípravek RoundUp, další přípravky kyselina pelargonová a kyselina octová po 14 dnech zlikvidovaly pouze nadzemní část rostliny,“ vysvětluje náměstek, proč se město rozhodlo od možných alternativ ustoupit. Na konci dubna přitom po stížnostech lidí, kteří sepsali i petici, město postřiky pozastavilo s tím, že alternativy hledat bude.

„Je neuvěřitelné, že po měsíci hledání alternativ, čekání na jarní plevel a testování naši radní zjistí, že RoundUp je neúčinnější. To je naprosto absurdní. Cílem přece bylo najít alternativu, a začít používat takové způsoby, které mají minimální dopad na zdraví lidí, zvířat a životního prostředí,“ reaguje jedna z autorek petice Jana Jílková. Rozhodnutí se nelíbí ani opozičnímu zastupiteli Martinu Hájkovi zvolenému za koalici Na rovinu, který téma na dubnovém zastupitelstvu otevřel. „Město se na jednu stranu chlubí tím, že hledá nějaké alternativy a pak tady takhle nenápadně pokoutně od toho zase odstoupí,“ říká Hájek.

Podle Pospíšila město nechá u dětských hřišť, psích výběhů a škol hubit plevel horkou párou. Tu využívalo už v minulosti. Zbytek ploch bude ošetřený chemicky. Že herbicid není škodlivý podle něj radnici potvrdila potravinářská inspekce. „Samozřejmě každá chemická látka, která se využívá, a je to určitě i kyselina octová, kterou jsme používali, má nějaký vliv na životní prostředí,“ dodal Pospíšil.

autor: tas
Spustit audio