V Prostějově pozastavili ničení plevele glyfosáty, reagovali tak na stížnosti občanů

30. duben 2020

Vedení Prostějova pozastavilo na veřejných plochách postřiky plevele glyfosáty. V reakci na stížnosti lidí, kterým vadí používání herbicidů v blízkosti dětských hřišť. A dále tvrdí, že místa s postřiky nejsou dostatečně označená. Zástupci radnice přitom už loni přislíbili, že plevel nechají tam, kde to je jde, ničit horkou vodou a zbytek ploch viditelně označí.

„Mám fotky, jak 16. dubna zaměstnanec stříká na sídlišti Hloučela přímo dětské hřiště a pískoviště v dětském hřišti,“ popisuje svou letošní zkušenost Jana Jílková z Prostějova. Fotky tento týden ukázala prostějovským zastupitelům.

Vadí jí, že přes to, že radnice loni slíbila označení takových ploch, nebyly v místě postřiku žádné cedule. A to přesto, že výrobce látky upozorňuje, že by na ošetřené místo například neměla vstupovat domácí zvířata až 14 dní.

„V místě postřiku je mobilní cedule, kterou bere zaměstnanec firmy, která postřikuje, za pár minut na další blok. A ty maminky pak neví, z čeho má jejich dítě potom ekzém nebo je bolí břicho. Ony to prostě neví a to je strašné,“

Její argumenty před zastupiteli podpořila i prostějovská veterinářka Michaela Hejlková, která se v ordinaci v době postřiku potkává se psy, kteří mají podobné příznaky. „Obvykle ty klinické příznaky zahrnují nějaké zvracení, následně průjem, křeče. Pes se venčil, někde něco olízl, následně upadl na bok a podobně,“ popisuje veterinářka.

Podle Martina Grepla, jednatele společnosti FCC, která postřik provádí, je dlouhodobé označení ploch problematické. „Chodníky po dohodě s magistrátem označujeme v průběhu té aplikace, pak dochází k přemístění označení někam jinam,“ potvrdil Grepl.  

Město se proto pod dohodě se společností rozhodlo okamžitě pozastavit chemické postřiky.„Samozřejmě hledáme alternativy, jaký způsobem ten přípravek nahradit, protože je povolený pouze do roku 2022,“ vysvětlil náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Jaký z alternativních způsobů likvidace nakonec zvolí, rozhodnou zastupitelé na svém dalším jednání.

autor: tas
Spustit audio