V Prostějově půjdou k zemi haly oděvního podniku. Demolice uzavře silnici R46

27. červen 2014

Zítra ráno má padnout k zemi šest výrobních hal bývalého prostějovského oděvního závodu. Odborníci do skeletů objektů uložili na čtyři tisíce náloží zhruba s tunou dynamitu. Dvanáct hodin před plánovaným odstřelem bude okolí továrny neprodyšně uzavřené. Svým rozsahem půjde podle odborníků o největší demolici v Česku.

Odstřel je rozfázovaný doslova na minuty.

„Deset minut před odstřelem bude vydán první varovný signál, krátce před odstřelem druhý, pak teprve dojde k samotnému odstřelu. Samotný výbuch bude trvat řádově dvě sekundy, bude to opravdu rychlé. Budovy se zakymácí a půjdou k zemi. Nepříjemný bude prach,“ upozorňuje Miroslav Vantuch, který na místě velí hasičům.

Rozvířený prach mají zkrotit vany s vodou umístěné na střechách. Voda zatíží i sloupy budov. Svým rozsahem půjde o unikátní demolici v Česku. Dívat se na ni budou tisíce lidí.

V pohotovosti budou kromě hasičů i prostějovští strážníci a dopravní policisté. Ti v době odstřelu – v sedm hodin ráno – uzavřou pět minut před a pět minut po akci v obou směrech přilehlý úsek rychlostní silnice R46.

Podle mluvčího krajských policistů Josefa Bednaříka budou dvě hlídky postupně svádět auta do jednoho pruhu pomocí oranžových semaforů:

„Semafory upozorní, že tam dojde k uzavírce. Bude to svedeno do jednoho pruhu, který pak bude na tu dobu uzavřen. Dá se tam stopka a v tu chvíli to bude uzavřeno úplně.“

V padesát let starém oděvním závodu se šilo pro politiky, herce nebo olympioniky. V dobách největší slávy dával práci dvanácti tisícům lidí. Firma, která areál koupila, chce postavit nový.

autoři: bam , zem
Spustit audio