V Prostějově už stojí hrubá stavba olympijského centra. Město se ale obává o budoucnost projektu

5. červen 2017

Má sloužit přípravě budoucích sportovních nadějí. Stavba národního olympijského centra v Prostějově je závislá na penězích od státu. Ten přislíbil více než sto milionů korun. Jenže do Prostějova zatím nedorazila ani koruna.

A to i kvůli problémům se sportovními dotacemi na ministerstvu školství. Přesto se na pozemku intenzivně staví a budova už má hrubé obrysy. Město doufá, že peníze nakonec od státu získá.

„Máme to přislíbeno z ministerstva školství, bylo to schváleno ministryní školství v říjnu roku 2016. V dubnu letošního roku to schválilo i ministerstvo financí. Do dnešního dne jsme nedostali nic,“ říká sociálně-demokratická primátorka Alena Rašková.

Centrum podle zástupců spolku Prostějov olympijský, ve kterém třetinově figuruje město, Olomoucký kraj a Tenisový klub Prostějov, tedy společnost spojená se sportovním bossem Miroslavem Černoškem, mělo na dotacích získat přes sto milionů korun.

„Speciální programy měly být vypsané na začátku letošního roku a v tuto dobu jsme už měli mít peníze,“ popsala Rašková problémy s penězi.

Rozestavěné Olympijské centrum v Prostějově

Že nakonec žádné dotace letos ani jindy centrum nedostalo, potvrdil i Antonín Zelenka, mluvčí resortu projektů na ministerstvu školství. A o dalším vyhlášení Programu na podporu sportovní infrastruktury podle něj zatím úředníci nerozhodli. Podle primátorky teď stavbu financuje společnost Miroslava Černoška.

„Dvacet tři milionů musel Prostějov olympijský složit na účet, aby ministerstvo mohlo uvolnit těch 110 milionů,“ dodává Rašková.

Do olympijského centra investoval peníze taky Olomoucký kraj, celkem jde o více než 13 milionů korun. Nepřipravenost projektu od začátku kritizuje také prostějovská opozice.

„Měla být schválena dotace na ministerstvu školství tak, jak odpovídá běžným pravidlům pro schvalování dotací,“ říká zastupitel Aleš Matyášek za TOP09.

Prostějovská hala je jedním ze šesti zamýšlených národních sportovních areálů, další mají vzniknout na pražském Strahově, v Nymburce, v Račicích, v Ostravě a také v krkonošském Harrachově.

Rozestavěné Olympijské centrum v Prostějově
autor: tas
Spustit audio