V prostějovském gymnáziu našli sochu Pionýra-Mičurince, zájem o ni má místní muzeum

18. květen 2016

Celkem 27 let čekal Pionýr-Mičurinec ve sklepě Reálného gymnázia v Prostějově na svou příležitost ukázat se znovu světu. Bronzovou sochu objevili zaměstnanci školy. Jako pomníček socialismu ji po sametové revoluci lidé strhli. Poškodili přitom její podstavec. Hodnota sochy je asi 200 000 korun a do depozitáře si ji okamžitě vyžádalo prostějovské muzeum.

„Našli jsme to, když jsme uklízeli v tělocvičně. Bylo to pod starým PVC a papíry,“ říká školník prostějovského gymnázia Zdeněk Kejík. Socha pod léty nasbíraným harampádím ho překvapila jen na chvíli.

„Na tuhle školu jsem chodil, pamatuji si, že stával vepředu. Pracoval tu můj otec, tak to tam asi dali. Nikdo se o to nezajímal. Až teď jsme to tam našli,“ přibližuje.

Bronzová socha váží zhruba 80 kilogramů a z tělocvičny na místo pod schody, ji museli vynést čtyři muži.

„Říká se, že je to Pionýr-Mičurinec. V ruce má nějakou rostlinu. Je to zřejmě nějaký výpěstek,“ ukazuje ředitel školy Rostislav Halaš na rostlinu v jedné z chlapcových rukou. V té druhé je knížka a jako správnému pionýrovi mu kolem krku samozřejmě nechybí šátek. „Nějakou historickou hodnotu to asi pořád má. Minimálně to vypovídá o minulé době,“ říká ředitel.

A právě proto po nalezené soše okamžitě sáhlo místní muzeum. Jeho ředitel Daniel Zádrapa se netají tím, že o ni velmi stáli: „Sochu, která by byla takto ideologicky zcela vyhraněná, ve sbírkách snad ani nemáme.“

Zatím bronzového pionýra uloží do depozitáře, časem by se pro něj ale mohlo najít místo v některé z expozic. „Pokud uděláme nějakou výstavu, která se bude tematicky vztahovat k této době, tak by tam mohla být zastoupena,“ dodává Zádrapa.

Sochu vytvořil sochař Jiří Bradáček a její cenu teď odhadci stanovili na dvě stě tisíc korun.

autor: tas
Spustit audio