V prostějovském muzeu probíhá výstava věnovaná zdejším speciálním silám

18. červenec 2022 11:07

Dobové uniformy, fotografie, zbraně, ale taky medaile a ocenění vojáků útvaru speciálních sil generála Moravce z Prostějova zahrnuje nová výstava v muzeu v centru města. Jeho návštěvníci si ji můžou prohlédnout při příležitosti sedmdesátého výročí založení této elitní armádní jednotky.

Těsně před zahájením výstavy přicházejí dva muži a kontrolují všechny připravené fotografie. I když na sobě uniformu nemají, je na první pohled jasné, že patří k příslušníkům speciální jednotky. Svá jména pochopitelně uvádět nechtějí. Dohlížejí, aby všechny obličeje jejich kolegů na snímcích byly rozmazané.

„Zaměřuji se na to, aby tam nebyly rozpoznat obličeje a některé další poznávací znaky, které identifikuji konkrétní osoby. Personální bezpečnost se týká všech,“ říká jeden z mužů.

„Plno věcí spadá pod utajení a nemůžou se šíří dál.“ 
Tomáš Mišlan, předseda Klubu vojenské historie Výsadkáři 8280

Uspořádat prezentační výroční výstavu útvaru, který o to nikdy v minulosti zvlášť nestál, není jednoduché. „Protože plno věcí spadá pod utajení a nemůžou se šířit dál. Já jako laik bych to pustil, ale musím se přizpůsobit útvaru, co se může a co ne,“ usmívá se Tomáš Mišlan, předseda Klubu vojenské historie Výsadkáři 8280, který výstavu pořádá. 

Výstava věnovaná speciálním silám generála Moravce z Prostějova v místním muzeu

Jediná osoba, která se může prezentovat na veřejnosti, je velitel jednotky Tomáš Skácel. „Vím, že toto je jedinečný historický exkurz,“ říká. Návštěvníci výstavy tu můžou obdivovat desítky uniforem příslušníků prostějovského útvaru, které oblékali v průběhu několika desetiletí. Z vystavených exponátů si ale Tomáš Skácel cení především speciálního výsadkového vaku anebo sbírky nožů.

Co o nožích říká? Jaký mají pro každého vojáka význam a čím jsou specifické? Poslechněte si v reportáži Lenky Kratochvílové. Výstavu si návštěvníci můžou prohlédnout až do 4. září.

autor: kra
Spustit audio