V prostějovském zámku je k vidění nová výstava mapující historii brýlových obrouček

8. únor 2023 18:10

Historii výroby brýlových obrouček v někdejším Československu ukazuje nová výstava v prostějovském zámku. Symbolicky se jmenuje Brejle a okuliare a ukazuje, že Češi a Slováci nosili ve společném státě stejné brýle. Zároveň ale ukazuje, že v československých továrnách vznikaly taky designérské kousky srovnatelné s obrubami za železnou oponou.

Součástí výstavy je i kolekce nejstarších brýlí z celého světa, shromáždil ji sběratel Vilém Rudolf. Designér brýlí a autor celého projektu Ondřej Vicena namátkou ukazuje jednu raritu z 60. let. „Člověk v nich vypadal jak ze Star Treku nebo z nějakého sci-fi. Vycházely z eskymáckých štěrbinových brýlí proti sněžné slepotě, které jsou považovány za nejstarší design brýlového rámu. A tady máme z 60. let takový zajímavý model, u kterého designer musel vypracovat sádrový model. Byla to až taková sochařská práce,“ uvádí Vicena.

Ondřej Vicena dokonce navrhl brýle inspirované osobností Milady Horákové. Nosila totiž celuloidové transparentní obroučky. Využilo je ve hře o Miladě Horákové Slovenské Národní divadlo.

Mezi legendy designu brýlových obrub patří Jaroslav Trubač z Prostějova. Navrhoval brýle pro celé Československo od 60. do 80. let minulého století, v době, kdy omezené technologie výroby určovaly vzhled obrub. Mezinárodní uznání získal jeho nápad dělat odvětrávané nosníky.

„Brýle měly perforovaný nosník v řadě bodů a ještě jsem tam měl v těch stranicích uložené kožené prvky, což taky byla taková novinka. Navíc příjemná na dotyk,“ zmiňuje Jaroslav Trubač, který navrhoval několik brýlových obrub například pro Naďu Urbánkovou nebo Miloše Kopeckého. Často pracoval i pro děti. „U dětí tam byl hlavně problém s nosníkem, protože děti mají kořen nosu poměrně utopený. Aby to sedělo, bylo nutné nemít vyříznutý nosník, ale vyřezávat ho až podle tvaru u daného dítěte,“ vysvětluje Trubač.

Kromě historie československého brýlařství uvidí návštěvníci až do 1. dubna v prostějovském zámku také aktuální trendy. Například sluneční brýle navrhované studenty pro známé osobnosti – Martu Kubišovou, Jana Cinu nebo Davida Vávru.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio