V prostějovských ulicích přibylo třináct Kamenů zmizelých. Jsou před domy, ve kterých bydlely oběti holokaustu za druhé světové války

26. červen 2020

Eva Redlichová, Julie Brammerová, Ludvík, Rudolf a Josef Bauerovi, Salomon a Anna Kleinerovi. Tato a další jména obsahují takzvané Stolpersteiny, které jsou od čtvrtka součástí dlažby několika prostějovských ulic. Celkem ve městě přibylo třináct Kamenů zmizelých, které připomínají oběti holokaustu za druhé světové války. Jen z Prostějova skončilo v transportech v roce 1942 přes 1200 lidí židovského původu.

Dva kameny zmizelých už teď při sklopení zraku k zemi uvidí každý, kdo projde kolem domu číslo 6 na Pernštýnském náměstí v Prostějově. Jeden za Salomona a druhý za Annu Kleinerovou.

Po položení kamenů se předseda Federace židovských obcí České republiky Petr Papoušek pomodlil. Na osudy členů rodiny Kleinerových zavzpomínala jejich pravnučka Anna Gajarová. „Salomon Kleiner byl zatčen hned 1. září 1939, v den vypuknutí 2. světové války. Byl mezi prvními 22 zatčenými v Prostějově. Jeho cesta na smrt započala na shromaždišti ve Štěpánově na Olomoucku. Odtud zatčení pokračovali do lágrů v Dachau a Buchenwaldu,“ uvedla Gajarová.

Dalších 11 kamenů se jmény připomíná tehdejší obyvatele města v ulici Hvězda, Fanderlíkova, Palackého a Hanačka, v ní před bývalou továrnou. „Konkrétně za Ludvíka, Rudolfa a Josefa Bauerovy. V té jejich někdejší konfekční továrně je dnes mateřská školka, tak věříme, že to je takové pěkné spojení s těmi malými dětmi, že se třeba děti budou zajímat, co je to za kameny,“ pokračuje členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová.

V Prostějově se kameny zmizelých do chodníků umisťovaly tento týden podruhé a to v době, kdy si ve městě připomínají události roku 1942. „Na přelomu června a července roku 1942 bylo z Prostějova nedobrovolně transportováno přes 1200 lidí židovského původu. Bylo tam přes sto dětí do 15 let. Vrátilo se z nich 109 osob,“ vysvětluje Jana Gáborová. Dalších pět Kamenů zmizelých by mělo v Prostějově přibýt ještě letos na podzim.

autor: bas
Spustit audio