V Radvanicích u Přerova byla hospoda už ve 14. století

11. leden 2018

Radvanice u Přerova patří k menším obcím Přerovska. Mohou se však pochlubit malebnou krajinou vypínající se z údolí Bečvy na svahy Tršické pahorkatiny. Z kopce u Březí, který se tyčí nad vesnicí do výšky 286 metrů nad mořem je také docela malebný pohled na nedaleký Přerov a okolní vesnice.

Historie Radvanic sahá hluboko do pravěku. V době železné už zdejší katastr obývali první lidé. Také současná náves dává tušit starší původ obce. Připomíná totiž tzv. slovanskou okrouhlici, tedy vesnici s typickým kruhovým uspořádáním domů.

První historické záznamy jsou však mnohem mladší. Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1374, kdy je jmenován jakýsi Matěj z Radvanic. Zdá se však, že vesnice je starší než tento zápis. Jméno obce odborníci připisují křestnímu jménu zakladatele vesnice, které mělo znít Radvan.

Kaple Rozeslání svatých apoštolů z roku 1848

Radvanice patří k obcím, které kromě poddaných obývali také relativně svobodní obyvatelé, tzv. půhončí. Tito sluhové soudů měli v obci zvláštní statut. Druhá část obce patřila nejprve k markraběcímu zboží. Za třicetileté války pak tato část připadla Veselíčskému panství.

Už ve 14. století je v Radvanicích uváděna svobodná krčma, která stála jako všechny významné statky na zdejší návsi. Kromě jejího provozování se zdejší lidé živili hlavně zemědělstvím. V 19. století k tomu přibyla zejména těžba a zpracování vápence a také výroba lihovin. Všechny tyto podniky však bohužel zanikly už před druhou světovou válkou.

Pomník padlým byl vysvěcen v roce 1926

Obyvatelé obce byli však hlavně zemědělci, ovšem počet zdejších obyvatel nebyl nijak vysoký. Od poloviny 18. století, kdy zde žilo jen něco málo přes 200 osob, se do konce 19. století jejich počet zvýšil asi o šedesát. Zdejší lidé byli téměř výhradě české národnosti, a tak se počet obyvatel kolem 260 zachoval až do současnosti. Stavebně se však obec výrazně rozrostla, zejména na přelomu 19. a 20. století kdy byla do Radvanic přivedena nová okresní silnice.

K památkám Radvanic bezesporu patří zdejší kaple Rozeslání svatých apoštolů postavená na návsi v roce 1848 na místě někdejší zvonice. Říká se, že byla postavena i na počest zrušení poddanství. Obec však byla vždy přifařena do Oseka nad Bečvou. Od roku 1907 mají Radvanice také vlastní školu.

Najdeme zde i několik křížů a kapličku na křižovatce se soškou Panny Marie. Před obecním úřadem stojí monumentální pomník padlým z roku 1926 a k památkám vesnice můžeme počítat také lípu svobody vysazenou v roce 1919.

autor: kbz
Spustit audio