V rámci světového dne vody otevřela své brány úpravna vody nebo čistička odpadních vod v Olomouci

26. březen 2019

Že pitná voda není samozřejmost a musíme se o ni starat, to se snaží lidem každý rok v rámci světového dne vody připomenout olomoučtí vodohospodáři. I letos proto lidem otevřeli brány místní úpravny vody, ale taky historické čerpací stanice.

Kola setrvačníků parního čerpadla se roztáčí jenom jednou za rok pro návštěvníky dne otevřených dveří. Na dobu, kdy byl ještě stroj v provozu, si tu přišel zavzpomínat pan Zdeněk. „Když tu šel člověk po cestě, tenkrát byl nulový provoz, tak ty zvuky slyšel,“ vzpomíná Zdeněk.

O kousek dál, v areálu úpravny vody v Olomouci Černovíře, kromě exkurze návštěvníkům nabízí i rozbory vody ze studní. Vzorky tu právě testuje pracovnice laboratoře Michaela Pokorná.

"Vezmu papírek, kterým zjišťujeme tvrdost, další je pro zjištění dusičnanů a amonných iontů,“ popisuje pracovnice laboratoře.

Hodně překvapená je z rozboru vody ze své studny paní Radka. „Dozvěděli jsme se, že je nepoužitelná i na koupání. Paní nám doporučila celou studnu vyčerpat a začít sanovat a zlepšit kvalitu té vody,“ přibližuje překvapená návštěvnice.

Detailní rozbory vody ze studny by lidé podle zdejší laboratoře měli provádět alespoň jednou za rok.

Spustit audio