V Rapotíně vrcholí práce na nové expozici. Připomene někdejší slávu tamních sklářů

26. duben 2021

Nové sklářské muzeum by mělo už brzy otevřít v Rapotíně na Šumpersku. Zájemci ho najdou v areálu bývalých skláren. Tamní pece vyhasly před dvanácti lety. Zastavení výroby znamenalo smutný konec rapotínské sklářské tradice trvající skoro 200 let. Vedení obce ji chce alespoň částečně oživit pomocí nové expozice. Její přípravy pomalu míří do finále.

Přípravy nové sklářské expozice v Rapotíně vrcholí

„Tady protékala voda a poháněla kolo. Nebylo to mlýnské kolo, ale kolo, které potom pohánělo nějaký stroj. Ať to třeba byl ten cajk, na kterém pracovali brusiči, nebo hlavně to drcení skla. To všechno poháněla právě tahle stoupa,“ popisuje model velkého dřevěného kola, které v rapotínských sklárnách sloužilo jako pohon, jeden z hlavních iniciátorů založení muzea František Kašík. V tuto chvíli se v přízemí budovy bývalého ředitelství skláren dokončují interiéry a už brzy zmíněný dřevěný model doplní i další exponáty.

„Máme tady dva velmi vzácné stoje. Je to brus a vrták, které pochází ještě z Andělských Žlebů. To byla vesnice, kde vlastně sklářství začínalo. Potom tu máme ještě jeden tzv. kuličský stroj, na tom brousili brusiči. To je z přelomu 18. a 19. století,“ pokračuje Kašík.

Návštěvníci si budou moct v novém muzeu prohlédnout třeba i skleněné součásti lustru, které místní skláři v 80. letech vyrobili pro poutní chrám v Mekce. Expozice připomene i další zakázky, které sklárny proslavily ve světě. „Dodávali nejen osvětlovací sklo, ale obecně sklářské výrobky do celého světa. Za zmínku stojí určitě i dodávání skla do New Yorku,“ shrnuje starosta Rapotína Bohuslav Hudec z hnutí ANO.

Otazník ale visí nad slavnostním otevřením sklářského muzea. To chce vedení obce Rapotín stihnout uspořádat do konce června. Počítalo se s velkolepou akcí i se zahraničními hosty. To je ale zatím kvůli epidemické situaci nejisté.

Spustit audio